info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Två förbud mot samma bygge

Arbetsmiljöverket lade två förbud mot samma arbetsplats i Emmaboda. Det första i samband med hantering av asbest. Sedan kom ett nytt förbud med vite för att ställningarna saknade skyddsräcken.

Arbetsmiljöverket i Växjö fick en anmälan om en villa där det pågått rivning av eternittak. Fastighetsägaren hade, enligt uppgifter rivit ner taket, men det låg eternit, som innehåller asbest, kvar på ställningar och marken. Arbetsmiljöverket la förbud mot att jobba vidare innan det var sanerat.
Vid det första besöket, i förra veckan, ställde Arbetsmiljöverket också krav på att ställningarna skulle rättas till. Där fanns inga skyddsräcken alls och det var cirka 2,5 till tre meter i fallhöjd. Några dagar senare, under torsdagen vid en uppföljning, upptäckte Arbetsmiljöverkets Bengt Gustafsson att ställningen fortfarande inte var åtgärdad enligt reglerna. 

– På flera ställen saknades fortfarande skyddsräcken helt och de som fanns var inte tillräckligt höga, säger han.
Han lade då ett förbud mot att fortsätta arbeta på ställningen, vid ett vite av 50 000 kronor, innan felen är åtgärdade.
Företaget, Plåt & Smide i Blekinge AB, har nu sagt att de ska bygga ställningen enligt reglerna. Vid torsdagens besök var asbesten sanerad. På arbetsplatsen håller man på med takarbeten, river ett eternittak och ersätter det med plåttak.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Två förbud mot samma bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig