info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Två dödade efter brunnssprängning

En 33-årig bergsprängare och en 34-årig gårdsägare dödades vid en olyckshändelse i en brunn, på en gård utanför Vetlanda. Antagligen har en sprängning gjort slut på syret i brunnen.

Blixten hade slagit ner och skadat gårdens vattenpump. Men pumpen hade fastnat och därför kallades bergsprängaren till platsen på måndagen.
Polisens tekniker konstaterar att man sprängt i brunnen men vad som sedan hänt är inte helt klartlagt. Troligen har man avvaktat eftersom det var riskfyllt att gå ner i brunnen direkt efter explosionen.
Men plötsligt ska gårdsägaren ha saknats och han hittades livlös i den cirka fyra meter djupa brunnen. Vattenhöjden var cirka 1,20. Bergsprängaren klättrade då ner för att försöka rädda mannen, men även han förlorade medvetandet och hittades livlös nere i brunnen. Trots återupplivningsförsök kunde männen inte räddas.

Såväl polisen som arbetsmiljöinspektionen utreder nu olyckan. Den kommande obduktionen får ge svar på frågan om dödsorsaken.
– Spränggaser förbrukar syre. Om man går ner för tidigt efter en sprängning förlorar man medvetandet, säger Jönköpingspolisens kriminaltekniker, Uno Fredriksson,
När männen föll hamnade de i 1,20 meter djupt vatten.

Polisen och arbetsmiljöinspektionen har samma teori.
– Spränggasen hade stannat kvar i brunnen. Syrebristen gjorde männen medvetslösa så att de föll ner i vattnet. Spränggaser bildar också giftiga gaser som kolmonoxid, nitrösa gaser, ammoniak och nitroglycerinånga, säger Sune Hall, arbetsmiljöinspektör i Växjö.
– I trånga utrymmen kan det ta lång tid innan spränggaserna vädras ut. Det är viktigt att tänka på vid sprängning under jord eller i en brunn, fortsätter han.
Den omkomne bergsprängaren var egen företagare, seriös, väl utbildad och hade uppdrag åt fler större entreprenörer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Två dödade efter brunnssprängning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig