info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Turordningsstrid i Dalarna fortsätter

De lokala förhandlingarna som skulle ge klarhet i hur turordningslistorna i företaget Byggtjänst skulle se ut, har brutit samman. Nu blir det centrala förhandlingar.

Det gäller nio byggnadsarbetare som vill ta med sig sin anställningstid från NCC, in i det nystartade företaget Byggtjänst i Falun AB.
Byggtjänst i Falun AB är ett nytt byggföretag som består av ett tjugotal före detta anställda i NCC. Några arbetsledare bildade företaget för att kunna behålla jobben när NCC lade ner delar av sin verksamhet.

Striden gäller nio anställda som tidigare arbetade inom enheten NCC Hus och Entreprenad.
Enligt lagen om anställningsskydd ska anställda vid ett så kallat övertagande få tillgodoräkna sig tidigare anställningsår.
Men den nye arbetsgivaren menar att man inte har köpt NCC Hus och Entreprenad, där de nio arbetade, utan bara NCC Byggservice.

Hus och Entreprenad avvecklades successivt av NCC redan förra hösten, menar arbetsgivaren. Därför kan inte anställda få räkna anställningstiden därifrån.
– I vissa delar är det frågan om ett övertagande. Men inte i andra delar, säger Andrs Fyhr, Byggtjänst i Falun AB.
De nio byggnadsarbetarna menar dock att det är frågan om ett övertagande också när det gäller Hus och Entreprenad.
De hävdar att uppsägningstiden från Hus och Entreprenad hade förlängts och att de arbetade i Hus och Entreprenad ända tills de fick sina nya anställningar.

Det nya företaget har också mot fakturering färdigställt jobb åt kunder som tidigare tillhörde Hus och Entreprenad, menar byggnadsarbetarna.
Byggnads och ledningen för Byggtjänst lyckades inte komma överens i lokala förhandlingar.
Därför avgörs alltså frågan centralt.
Förhandlingarna hålls i början av oktober.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Turordningsstrid i Dalarna fortsätter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig