info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tunneln gömde 20 skattemiljoner

Det stora byggprojektet Götatunneln är guldgruva för skattemyndigheten. 20 obetalda skattemiljoner har hittills betalats in, utan att myndigheten behövt lyfta ett finger. Orsak: entreprenörerna vill vara med och konkurrera om jobb.

Fyra huvudentreprenörer samt skattemyndigheten i Göteborg har inlett ett samarbete som går ut på att bara seriösa företag ska få konkurrera om uppdragen vid byggandet av Götatunneln.
Redan inför upphandlingen informerade huvudentreprenörerna om att underentreprenörer inte kommer att bli anlitade, om de har obetalda skatter.

Hittills har 20 miljoner betalats in av underentreprenörer som vill vara med och konkurrera.
– Det är 20 miljoner i ren skatt. Det motsvarar cirka 40 miljoner om man ser till företagens intäkter. 20 miljoner har kommit in utan att vi egentligen gör någonting, konstaterar skatteinformatör Anette Olsson.

Samarbetet bygger på att skattemyndigheten erbjuder huvudentreprenörerna tillgång till myndighetens register. Här kan uppgifter snabbt hämtas om olika företag. Företagen får också en personlig skattetjänsteman som hjälper till.
Huvudentreprenörerna i tunnelbygget är Vägverket Produktion, NCC, Skanska och Lilla Bommen-konsortiet. Lilla Bommen-konsortiet består av flera olika företag.
Projektet är värt cirka tre miljarder kronor och flera hundra underentreprenörer kommer att anlitas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tunneln gömde 20 skattemiljoner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig