info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tunnelbyggare anser uppsägningar ogiltiga

Drygt 20 av de uppsagda tunnelbyggarna i Göteborg förklarar att de anser uppsägningarna ogiltiga. Och Byggnads avdelning fick inte tillfälle att granska lönerna till de polska byggarna.

På torsdagen begärde drygt 20 av de anställda på Lilla Bommen-konsortiet i Göteborg hjälp av facket med att ogiltigförklara de uppsägningar de tog emot dagen före.
– Ogiltigförklaringen innebär att konsortiet måste avvakta med att verkställa uppsägningarna till dess att vi har ett förhandlingsresultat, säger Christer Westberg, ordförande på Byggnads i Göteborg.

De anställda i konsortiet har begärt ett löfte från konsortiet att de ska få slutföra projektet. De befarar att Bilfinger Berger, som leder konsortiet, kommer att låta underentreprenören Eurotech bygga klart. Eurotech, med ett 50-tal polska byggnadsarbetare, har anlitats i projektets slutskede. Enligt Bilfinger Berger för att undvika försening.
De anställda i konsortiet anser att det finns jobb för en längre period än den som återstår till deras slutdag enligt uppsägningarna. De befarar att Eurotech inte följer det avtal man tecknat med Byggnads avdelning om lika lön för alla byggnadsarbetare i projektet.

Uppgifter från de polska byggnadsarbetarna anger löner på under 60 kronor per timme. Uppgifterna har lämnats av flera polska arbetare vid samtal med de svenska kollegorna.
– Det går ibland att få prata med någon av dem, trots att de är rädda för arbetsledarna. På lördagarna är de lite mindre övervakade, säger en av konsortiets anställda.
Byggnadsarbetaren har vid två tillfällen besökt de polska arbetarnas bostadsbaracker, i ett industriområde i Partille. Barackerna finns cirka 25 meter bakom en låst stålgrind. Det har inte gått att komma närmare än så.

Advokat Mats Berter företräder Eurotech. Han vet inte orsaken till att de polska arbetarna är inlåsta, men säger att han inte känner till några restriktioner när det gäller kontakter med media.
På onsdagen träffade han Byggnads avdelning för att genomföra en granskning av de polska arbetarnas löner. Han säger att Eurotechs företrädare inte kunde närvara och att granskningen därför inte kunde genomföras på ett sätt som Byggnads ansåg tillfredsställande.
– Det finns några punkter där redovisningen inte uppfyllde de önskemål som Byggnads hade, säger han.

Enligt Byggnads ombudsman Ingemar Rönn saknades dokumentation över vilka som arbetar för Eurotech. Det saknades också dokumentation som säkerställer att de som arbetat fått ut den lön de ska ha enligt avtal. Eurotech kunde inte heller visa att man betalat avtalsenliga försäkringsavgifter.
Ogiltigförklaringen av uppsägningarna kommer att behandlas i en förhandling mellan Byggnads avdelning och konsortiet. Det är inte klart när den kommer att ske.
Granskningen av Eurotechs löner kommer att återupptas i mitten av juli.
– Får vi inte klara besked då så måste vi antingen lägga in ett veto mot underentreprenören Eurotech enligt medbestämmandelagens regler eller begära att förbundet sätter företaget i blockad på grund av avtalsbrott, säger Ingemar Rönn.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tunnelbyggare anser uppsägningar ogiltiga

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig