info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tungt arbete ger svaga ben

-Pauser och återhämtning är oerhört viktigt för äldre med fysiskt krävande arbete, säger Margareta Torgén, vid Arbetslivsinstitutet.

Det är också viktigt att belastningen inte blir ensidig, konstaterar läkaren och forskaren Margareta Torgén vid Arbetslivsinstitutet, efter att ha gjort en undersökning av äldre yrkesarbetande personer.
Torgén lägger i dagarna fram en avhandling som baseras på studien, där 484 slumpmässigt utvalda män och kvinnor födda mellan 1935 och 1952, en del av dem byggnadsarbetare, undersöktes.
Margareta Torgén testade deras kondition, uthållighet och muskelstyrka och de som hade fysiskt krävande arbeten med tunga lyft och besvärliga arbetsställningar, jämfördes med dem som hade fysiskt lättare arbeten.
-Tunga arbeten ger inte någon träningseffekt för den som är över 40 år, utom möjligen i armar och skuldror. Tvärtom ökar risken att särskilt lårmuskler och musklerna i bålen försvagas. De personer som har tärt på resurserna under lång tid hade sämre kondition och muskelstyrka än de övriga i gruppen, säger Margareta Torgén.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tungt arbete ger svaga ben

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig