info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tung takstol ramlade på snickare

En snickare, som höll på att bygga en villa i Västerås, fick hjärnskakning när en tung takstol ramlade över honom. Polisen och arbetsmiljöinspektionen utreder nu olyckan.

En familj som bygger en villa i Västerås och har anlitat tre ensamföretagare som ska bygga villan. En av männen var för tillfället sjukskriven, men ville ändå se hur bygget fortskred. En av takstolarna låg snett och skulle monteras på ett speciellt sätt. Den sjukskrivne snickaren hjälpte då till för att få takstolen i rätt höjd. Det var när han skulle sätta fast en kil under regeln som regeln lossnade och takstolen ramlade på mannen. Han slogs omkull, fick hjärnskakning och även inre skador.
Olyckan utreds nu av polisen och arbetsmiljöinspektionen.
Arbetsmiljöinspektör Bengt-Göran Ellerstedt i Västerås misstänker att det inte finns någon arbetsmiljöplan hos byggherren, som i detta fallet är familjen. I en arbetsmiljöplan skulle det finnas instruktioner hur man sätter upp takstolarna.
– Det är ett bekymmer. Stora företag känner ofta till att det ska finnas arbetsmiljöplan, men inte privatpersoner.
Bengt-Göran Ellerstedt anser att informationen borde bli bättre.
Byggnadsnämnden i kommunen skulle, när man beslutar om bygglov, även kunna informera byggherren om att det ska finnas arbetsmiljöplaner.
Avsaknaden av arbetmiljöplaner kan leda till böter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tung takstol ramlade på snickare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig