info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tuffare tag mot arbetsmiljöbrott

Riksåklagaren vill ta tuffare tag mot arbetsmiljöbrott från och med 1 december. I Byggnads möts beskedet med försiktig optimism.

Den viktigaste ingrediensen i förslaget är att cirka 20 åklagare runt om i landet får specialansvar för utredningar kring arbetsmiljöbrott. Några nya tjänster ska inte inrättas, men de befintliga åklagarna ska få bättre kunskaper.
Byggnads är ett av de fackförbund som drivit frågan om bättre kunskaper hos rättsväsendet när det gäller arbetsmiljölagen. En av avdelningarna som engagerat sig mest är Uppsala. I somras lämnade man över en skrivelse till justitieministern där man krävde tuffare tag mot arbetsmiljöbrott. Idag är Uppsalas regionala skyddsombud Ove Johansson försiktigt optimistisk till riktlinjerna från RÅ.
– Det är jättebra att de kanske lyssnat på fackliga organisationer. Vi har efterlyst bättre kunskaper länge, säger han.

På Byggnads i Linköping har man också engagerat sig i frågan om arbetsmiljöbrott. På kongressen krävde man i en motion en särskild arbetsmiljödomstol. Lennart Jakobsson, regionalt skyddsombud i Linköping, tycker att RÅ är på rätt väg, men han säger samtidigt:
– Vi har pratat med polis och åklagare här i Linköping. De säger att det inte är tillräckligt. Polisen vill ha minst ett par tjänster för att kunna jobba med det här. De fick en halv.
Trots de nya riktlinjerna skjuts inga nya pengar till. Utbildningen av arbetsmiljöåklagare ska ske inom nuvarande budget. Något som Lennart Jakobsson är kritisk till.
– Det är lättvindigt av statsmakterna att säga att åklagarna ska göra det här utan att skjuta till pengar. Då blir det lätt att något annat får stryka på foten, säger han.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tuffare tag mot arbetsmiljöbrott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig