info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tuffare tag för arbetslösa

Riksdagen har idag fattat beslut om ändringar i arbetslöshetsförsäkringen.

Här är några av förändringarna.
Den arbetssökande ska tillsammans med arbetsförmedlingen upprätta en individuell handlingsplan.
Den som avvisar ett lämpligt arbete, utan godtagbart skäl eller genom sitt uppträdande förhindrar anställning, kan få sin dagpenning nedsatt.
Ersättningsperioden blir längst 300 dagar för alla oavsett ålder.
En ersättningsperiod kan dock i vissa fall bli förlängd med 300 dagar, exempelvis om personen är väldigt nära att få ett arbete.
– Men i princip innebär det att ingen får 300 nya dagar.
Alla åker in i aktivitetsgarantin. Det är en tuffare, men också en tydligare arbetsmarknadspolitik, säger Per Samuelsson, som är LO:s, TCO:s och Sacos representant vad gäller aktivitetsgarantin hos Ams.
Med den nya lagen kan den arbetslöse, som riskerar att bli långtidssjukskriven inom 27 månader, omfattas av aktivitetsgarantin.
Det innebär att den arbetslöse kan tvingas in i aktivitetsgaranti första arbetslöshetsdagen, om han/hon riskerar att bli långtidssjukskriven.
Kritiken mot aktivitetsgaranti är stor på många platser.
Förnedring och maktlöshet är några av omdömena från de arbetslösa.
Per Samuelsson anser att aktivitetsgarantin på 80 procent av arbetsförmedlingarna fungerar bra. På 20 procent fungerar det dåligt.
– När det fungerar dåligt har arbetsförmedlingarna sålt ut verksamheten, exempelvis till utbildningsföretag. Ett exempel är när en person med sjuårig grundskola och en annan med 200 universitetspoäng läser engelska tillsammans. Arbetsförmedlingarna måste se till vad de arbetssökande har för behov, säger Per Samuelsson. Hur bra skyddet fungerar beror bland annat på hur masken sitter. För att skyddet ska vara fullgott måste masken sitta ordentligt, så att det inte finns risk för att asbest läcker in. Det visar en ny engelsk studie, där asbestfibrer i några fall kom in i masken. Detta gäller friskluftsmasker som är godkända enligt internationella standarder.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tuffare tag för arbetslösa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig