info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tuffare granskning av byggherrar

Arbetsmiljöverkets tillsyn av bygg- och anläggningsbranschen skärps. Satsningen innebär en särskild granskning av byggherrarnas roll i byggprocessen.

Arbetsmiljöverket anser att byggherrarna måste ta ett större ansvar för arbetsmiljöarbetet under byggprocessen.
– Den som är byggherre måste ta ett helhetsansvar, se till att tidigt identifiera och åtgärda riskerna, att alla delar samordnas. Vi kan aldrig acceptera att det tummas på säkerheten i byggskedet eller att de ergonomiska belastningarna blir onödigt höga på grund av dåliga metoder eller material, säger Gilbert Önsten, handläggare vid Arbetsmiljöverkets byggenhet, i ett pressmeddelande.

När det gäller olycksfall ligger byggbranschen klart högre än normalt i det svenska arbetslivet. Också belastningsskador är vanligt och på senare år har stressen börjat synas i arbetsskadestatistiken. Vid sidan av satsningen på byggherrarnas ansvar genomförs en särskild granskning för att stärka det förebyggande arbetsmiljöarbetet i branschen. Peab och NVS installation är två av 14 rikstäckande företag som kommer att inspekteras extra noggrant. Bland annat kommer arbetsmiljöverket att titta på systematiskt arbetsmiljöarbete, belastningsergonomi och stress.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tuffare granskning av byggherrar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig