info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Trumpanhängare röstade mot demokrati – fick stöd av Skanskas branschorganisationer

Joe Biden vann det amerikanska presidentvalet 2020. Men en lång rad republikanska kongressledamöter röstade mot att bekräfta resultatet. Under månaderna som följde fick flera av dem ekonomiskt stöd från branschorganisationer där Skanska USA är medlem.

Trumps anhängare stormar Kapitolium, Skanskas logotyp infälld.
Flera republikaner som röstade mot att erkänna valresultatet i USA har fått stöd av Skanskas branschorganisationer. Foto: Tyler Merbler/cc-by-2.0, Johan Bjurer/Mostphotos (montage)

6 januari 2021. Donald Trump har förlorat det amerikanska presidentvalet men vägrar erkänna sig besegrad. I stället framför han grundlösa anklagelser om valfusk. I Washington samlar Trump anhängare till ett massmöte. Stämningen är hetsig. Trump uppmanar demonstranterna att marschera mot kongressbyggnaden Kapitolium och ”kämpa som bara fan”.

Händelserna som följer skakar USA. Tusentals Trumpanhängare stormar kongressbyggnaden. Många är beväpnade. Medlemmar av högerextrema grupper som Proud Boys och Oath Keepers tar sig hela vägen in i plenisalen, hjärtat av USA:s representativa demokrati.

Fem personer mister livet i samband med stormningen – fyra upploppsmakare och en polis.

Försöker stoppa Biden

Trumpanhängarna har försökt störa den omröstning där kongressledamöterna ska bekräfta valresultatet. Processen avbryts men återupptas senare på kvällen.

Normalt är omröstningen en ren formalitet. Men den här gången vill ledamöter lojala mot Trump försöka stoppa Bidens valseger.

Innan omröstningen vädjar republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, till sina partikamrater att respektera spelreglerna.

– Väljarna, domstolarna och staten har alla sagt sitt. Om vi rundar dem så kommer det att permanent skada vår republik, säger han.

Budskapet går bara delvis fram. 147 av republikanernas 272 ledamöter röstar mot att godkänna valresultatet.

LÄS ÄVEN: Skanska nobbar Trumps mur mot Mexiko

Stöttas av Skanskas branschorganisationer

Nu avslöjar den ideella granskningsorganisationen Donationer och Demokrati att två amerikanska branschorganisationer inom byggsektorn har gett ekonomiskt stöd till kongressledamöter som försökte kortsluta valsystemet. Skanska USA, ett dotterbolag till Skanska, är medlem i bägge branschorganisationerna.

Christer Wälivaara är internationell strateg på det fackliga samarbetet 6F, där Byggnads ingår. Han reagerar kraftigt på uppgifterna.

– Det är ju häpnadsväckande att se att Skanska genom sina branschorganisationer stöder en rörelse som de facto vill störta demokratin, säger han.

USA har sökbara system för alla donationer till folkvalda och Byggnadsarbetaren har kontrollerat att uppgifterna i rapporten är korrekta.

Donald Trump i Washington 6 januari
Donald Trump uppmanar sina anhängare att gå till kongressen och ”kämpa som bara fan”.

Stöd till 36 valförnekare

Sammanlagt har branschorganisationerna Associated Builders and Contractors (ABC) och Associated General Contractors of America (AGC) gett bidrag till 36 kongressledamöter som försökte underminera valprocessen.

Donationerna som listas i rapporten gavs mellan 7 januari och 30 juni 2021, alltså kort efter att de republikanska ledamöterna försökt ogiltigförklara valet. Men en snabb sökning visar att stödet fortsatt även efter det. 

Några av kongressledamöterna är:

  • Virginia Foxx från delstaten North Carolina. Foxx har bland annat lagt fram ett lagförslag om att företag ska få rätt att DNA-testa anställda och kunna höja deras försäkringspremier om testerna visar risk för ärftliga sjukdomar. När amerikanska LO:s generalsekreterare Richard Trumka gick bort 2021 sade Foxx att hon skulle ”fortsätta försvara arbetare mot facklig tvångsanslutning, jobb-dödande lönenivåer och annan socialistisk politik”.
  • Jerry Carls från Alabama, en supporter till delstatens oljeindustri som kallar miljöaktivister för ”terrorister”.
  • Doug LaMalfa, republikan från delstaten Kalifornien som plågats av torka och rekordvärme, anser att Bibeln bevisar att klimatförändringarna är en bluff. Han har också föreslagit att Trump ska tilldelas Nobels fredspris.

Vinstlyft för Skanska USA

USA är Skanskas störstas marknad och på två år har intäkterna ökat med 30 procent, enligt Dagens Industri. Byggjätten har pekat ut president Joe Bidens jättelika infrastrukturpaket, värt 2 300 miljarder dollar, som den främsta anledningen till vinstlyftet.

Så varför valde branschorganisationerna att stötta ledamöter som ville stoppa Biden, och i förlängningen de satsningar byggsektorn nu gynnas av?

Christer Wälivaara säger att det handlar om en cynisk strategi.

Deras syfte är att täcka alla vinklar och vrår. Man dubbelspelar bägge sidorna utan hänsyn till demokratiska principer. Men så fort Biden kommer med det här gigantiska projektet så är man framme och budar.

LÄS ÄVEN: USA:s byggfack hyllar Trump

Skanska: Obekväma med det

Byggnadsarbetaren har frågat Skanska om donationerna är förenliga med företagets värderingar. Presschefen Jacob Birkeland svarar via mejl:

Vi har tagit kontakt med våra amerikanska kollegor för att förstå vad detta handlar om. Vi har strikta policys generellt gällande sponsring och dessa omfattar även såklart politisk sådan. Det sistnämnda är inget som vi ägnar oss åt. Viktigt att understryka att fallen du refererar till handlar om att två branschorganisationer där vi är medlemmar har gett bidrag, inte vi direkt. Vi är dock obekväma även med ett sådant förfarande och kommer som sagt ta reda på mer vad detta handlar om.”


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Kampanjfinansiering i USA

Till skillnad från privatpersoner får företag och fackföreningar inte donera direkt till enskilda politiska kandidater.

Däremot är det fritt fram att bilda en så kallad PAC, eller Political action committee, som i sin tur får ägna sig åt politisk sponsring. En PAC måste ha minst två finansiärer och får som mest ge 5 000 dollar, knappt 55 000 kronor, till en kandidat. Som en följd av den begränsningen donerar många PAC:s till ett stort antal kandidater.

Det finns också så kallade Super PAC:s. Dessa får spendera obegränsat med pengar, men får inte samordna sina aktiviteter med partier eller kandidater. Super PAC:s fungerar alltså som en form av fristående politiska kampanjorgan.

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Trumpanhängare röstade mot demokrati – fick stöd av Skanskas branschorganisationer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig