info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Trolig åtalsanmälan efter pistolskott

Den 18-åriga lärlingen fick en spik i ryggen. Det dröjde flera månader innan olyckan rapporterades. Nu planerar arbetsmiljöinspektionen att låta en åklagare titta på fallet.

Olyckan inträffade i mitten på januari i Kungsbacka. Först 7 april fick arbetsmiljöinspektionen in en anmälan. Den långa tiden mellan olyckstillfället och anmälan har bidragit till att arbetsmiljöinspektionen har haft svårt att bilda sig en egen uppfattning om händelseförloppet. Den del av bygget som 18-åringen jobbade på är färdig och vilken av företagets sex spikpistoler som orsakade olyckan är det ingen som vet.
– Vi vill ha in anmälan om olyckor snabbt för att ha en chans att utreda dem ordentligt. Det finns ingen chans att till exempel få reda på om det var fel på pistolen, säger Claes Hällqvist, arbetsmiljöinspektör i Göteborg.
Arbetsmiljöinspektionen planerar därför att göra en åtalsanmälan eftersom olyckan rapporterades flera månader för sent.

18-årigen satt på huk på ett tak när han föll bakåt. Han tog emot sig med ena handen och kom åt avtryckaren på spikpistolen, rörelsen gjorde att pistolens mynning kom att riktas mot lärlingens rygg. De två momenten gjorde att en tre tums spik avlossades in i 18-åringens rygg.
– Han fick åka ambulans till sjukhus men han skadades inte allvarligt. Nu några månader efter olyckan känner han sig lite stel, säger Claes Hällqvist.
Byggföretaget Neu bau veddige AB, som 18-åringen jobbar för, har bestämt sig för att tryckluftskablarna på spikpistolerna ska dras ut när de inte används. Detta för att förhindra olyckor.
Huvudentreprenör på arbetsplatsen är Skanska.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Trolig åtalsanmälan efter pistolskott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig