info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Trodde aldrig på någon lösning”

Det är en tung måndag för kranförare Nisse Roos. I fredags kom det nya avtalet. Och hans hjärtefråga hamnade i en arbetsgrupp.

Nisse Roos hade vissa förhoppningar inför avtalsrörelsen. Han välkomnade Byggnads krav på att kranförare ska få samma lön som ackordslaget. Själv jobbar han ofta med ackordslag vilket innebär att han måste arbeta i lagets tempo. Men han får aldrig någon del av ackordsförtjänsten eftersom han inte ingår i laget.
– Jag jobbar på ackord, men har en tidlön. Det skiljer ofta 50 kronor i timmen mellan min lön och arbetslaget. Det blir 90 000 kronor på ett år, sa Nisse Roos till Byggnadsarbetaren innan förhandlingarna drog igång.

Läs mer
Maskinförarnas avtal klart
Maskinförare för vänta på lika lön

Kan fungera med arbetsgrupp

Nu är han besviken över att det inte blev någon uppgörelse i entreprenörmaskinavtalet om att maskinförarna ska tjäna samma som ackordslaget.
– Jag har bara hunnit se på avtalet kort, men det var inte annat att vänta. Jag trodde nog aldrig att de skulle lyckas lösa frågan. Det kanske inte finns tillräckligt engagemang.
Vad tycker du om att frågan hamnade i en arbetsgrupp?
– Det kan vara bra. Det kanske kan bli lite större diskussioner och så får de tid att arbeta fram någonting bra.
Har du några förhoppningar om att frågan ska lösas framöver?
– Det måste jag ha. Men det är möjligt att det krävs en annan lösning än att vi ingår i ackordslaget. En annan väg skulle vara att ge oss större löneökningar framöver och då skulle vi kunna komma ikapp.
Byggnadsarbetaren skrev i höstas om Nisse Roos och problematiken med kranförarnas lön på ackordsarbetsplatser i reportaget ”Det sämsta av två lönevärldar”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Trodde aldrig på någon lösning”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig