info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Trevåningshus rasade samman

Ett nästintill färdigt hus i Ystad rasade samman. Ingen vet varför. Byggnads kräver nu en oberoende utredning av vad som har hänt.

De sista byggnadsarbetarna hade gått hem vid tio på torsdagskvällen i förra veckan. Eftersom bygget är i slutfasen jobbade de sent. De första hyresgästerna skulle flytta in redan den här veckan. Men när arbetarna kom dit nästa morgon hade hela trevåningshuset rasat. Lyckligtvis fanns ingen på plats.

Hur det kunde hända är en gåta. Det spekuleras både i att betongen är undermålig och att stålbalkarna är dåliga. Peab som står bakom bygget har tillsammans med Starka AB, som levererade väggarna och golvplanen, tillsatt en utredning för att få reda på vad som har skett.
− De delar vi levererat är kvalitetssäkrade och huset är byggt med en känd, helt vanlig och säker metod, säger Lars-Henrik Persson, vd på Starka, till SVT:s Sydnytt.

Kräver oberoende utredning

Att entreprenörerna tillsätter en utredning på uppdrag av Arbetsmiljöverket är man kritisk till på Byggnads. Därför kräver förbundsledningen nu en oberoende utredning. Roland Ljungdell, ordförande för Byggnads Skåne, tog upp frågan till förbundsledningen.
− Här trillar ett helt trevåningshus ihop. Hade det varit ett flygplan hade man gjort en oberoende haverikommission för att ta reda på vad som hade hänt. Det är faktiskt en arbetsplats för våra medlemmar och något sånt här får inte hända, säger Roland Ljungdell.

Eftersom ingen skadades görs inte heller någon polisutredning.
I Lund, där man bygger ett hus med samma betong, finns det arbetare som är rädda för att gå in i huset.
− Det är fullt mänskligt om man jobbar på en arbetsplats med samma typ av material att man får ont i magen när man ska gå in där, säger Roland Ljungdell.

Huset ägs av Enrax och skulle rymma flera hyresgäster, bland annat en hörselmottagning och en psykiatrisk mottagning.

Sebastian Danielsson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Trevåningshus rasade samman

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig