info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Trenden bland kriminella på bygget: "Ganska riskfritt"

Tipsen om kriminella byggföretag fortsätter att strömma in till projektet Fair Play Bygg. Och brottslingarna har hittat ett sätt att tjäna pengar på utnyttjade arbetare som bara växer.

Kontant lönebetalning. Ett starkt tecken på kriminalitet inom bygg, enligt Peter Leander på Fair Play Bygg. Läs om de andra tecknen. Foto: Mostphotos/Fair Play Bygg

Fair Play Bygg startade 2016 och ger myndigheter information om misstänkt brottslighet i byggbranschen. Projektet, som drivs och finansieras av Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland, fick förra året in 361 tips och har lämnat vidare 241 bearbetade ärenden till Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Arbetsmiljöverket och polisen.

2018 fick man in 205 tips, vilket alltså innebär att siffrorna ökat kraftigt. Projektledaren Peter Leander förklarar att brottsligheten till stor del ser likadan ut som tidigare år.

– Vi ser fortsatt stort problem med svart arbetskraft i byggbranschen, säger han.

Håll ögonen öppna – tecken på byggkriminalitet

Här är enligt Peter Leander några tecken på att byggbolag kan vara kriminella:

Rundar effektivt ID06: Ser du ett bygglag som på ett vant sätt tar sig in på ett bygge utan ID06-kort kan det vara ett tecken på svartjobb eller annan kriminalitet.

Misskött arbetsmiljö: Att arbetare inte har rätt skyddsutrustning eller inte känner till att de ska skydda sig mot asbest är ofta ett tecken på att kriminalitet finns där bakom.

Skygga arbetare: Vissa kriminella företag har mellanchefer med uppgift att hålla koll på arbetstagarna, så att de inte snackar. Ett undandragande beteende hos byggnadsarbetarna kan bero på att de har brottslingar som chefer.

Kontantutbetalningar: Ser du pengar som betalas ut kontant i kuvert är det inget snack, då handlar det om svarta löner.

Samtidigt, vid sidan av rena svartjobb, finns ett parallellt system som växer, där man på ett cyniskt sätt utnyttjar människor utanför EU.

– Det handlar om personer med tillfälligt arbetstillstånd som får betala tillbaka stora summor pengar av sin lön varje månad, där arbetstillståndet bara blir ett redskap för kriminella att berika sig själva. Det är väldigt tragiskt, säger Peter Leander och berättar att många med hopp om ett bättre liv i väst blir lurade.

– Det här är människor som vill komma till Sverige, arbeta och tjäna pengar. Istället hamnar de i klorna på kriminella som utnyttjar dem hårt. De förvandlas från arbetstagare till bankomater i den kriminella ekonomin.

Hur menar du med bankomater?

– De blir ett sätt för organisatören att få ut pengar ur bolagets kassa. Ägarna betalar ut en vit lön, men lönen går inte till arbetstagaren utan till organisatören bakom bolaget som berikar sig själv med hjälp av arbetstagarnas hårda slit.

Varför är det en växande trend att ta tillbaka lön från arbetarna?

– Det är ganska riskfritt, eftersom ingen tjänar på att prata om det. Arbetstagaren tjänar absolut inte att prata med myndigheterna om det, eftersom de riskerar sitt tillfälliga uppehållstillstånd. Det ser också väldigt snyggt ut, eftersom arbetsgivaravgifterna är betalda.

Hur kan vardagen för de utnyttjade arbetarna se ut?

– De får jobba jättelånga pass. Det kan handla om 12–14 timmar per dag och ofta 6–7 dagar i veckan. Vi får rapporter om att de jobbar med asbestrivning utan skydd, som kan vara en dödsdom på lång sikt.

Men det är billigt.

– Det blir en bisarr konkurrens mot arbetsgivare som sköter sig, vilket underminerar branschen. De oseriösa kan pressa priserna och vinna marknadsandelar på ett kriminellt sätt. De spar även in pengar på arbetsmiljö, eftersom de här utnyttjade människorna aldrig kommer att klaga. De kommer aldrig att ringa till Arbetsmiljöverket.

I faktaavsnittet längre upp kan du se vilka varningssignaler som finns för kriminalitet på bygget. Om du själv har sett något som du misstänker vara kriminellt, kan du höra av dig till Fair Play Bygg via deras hemsida. Där finns information på de flesta språk som pratas på svenska byggen och du kan tipsa anonymt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Trenden bland kriminella på bygget: "Ganska riskfritt"