info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Trendbrott för a-kassan - medlemsantalet ökar

Efter en lång tids nedgång börjar nu antalet medlemmar i Byggnads a-kassa att öka. - Jag tror att det kan vara ett trendbrott. Fler går med när tiderna blir sämre, säger Gunnar Dahlberg, chef på Byggnads a-kassa.

Under 2007 var det massavhopp från a-kassan. Minskningen var en direkt följd av att avgiften till arbetslöshetskassan höjdes kraftigt. Nedgången av antalet medlemmar fortsatte även under de åtta första månaderna under 2008. Men både oktober och november visar positiva siffror. Totalt minskade ändå antalet medlemmar under hela året med cirka 2 000, men enligt Gunnar Dahlberg så har det alltså börjat vända uppåt.
– Vi har inte fått några definitiva siffror för december, men det verkar som om trenden är stigande nu.
Den största enskilda orsaken till uppgången är den sämre konjunkturen. Många byggbolag har varslat och framtiden är allt osäkrare för landets byggnadsarbetare.
– Många vill ha både hängslen och livrem när risken för arbetslöshet ökar. Därför väljer byggnadsarbetarna att gå med i a-kassan.
Enligt Gunnar Dahlberg så beror den stora nedgången i antalet medlemmar under det senaste året mycket på att antalet nyinträden legat på en låg nivå. Den stora mängd som lämnat a-kassan har inte varit problemet.
– Att folk slutar vara medlem är helt naturligt. Det finns massor av orsaker som att de går i pension eller annat. Problemet har varit att de unga inte gått med, men där ser vi nu en förändring. De unga har varit kortast tid på bygget och är ofta de som åker ut först, säger Gunnar Dahlberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Trendbrott för a-kassan - medlemsantalet ökar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig