info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tre skadade vid rasolycka

Tre personer skadades, varav en allvarligt, när 1,6 ton betong rasade in vid en ombyggnation.

Det var vid JM:s bygge på Lilla Essingen i Stockholm som olyckan inträffade. Ett kontorshus byggt 1908 ska byggas om till bostäder. För att skydda sig mot dåligt väder hängde man upp en presenning som klämdes fast med två stämp och en bockrygg som trycktes mot taket. Men presenningen skyddade dåligt och ersattes snart av en extravägg.

När tre män demonterade stämp och bockrygg rasade cirka sex kvadratmeter betong och fyllning in.

JM:s olycksfallsutredning visar att någon gång under de senaste 25-30 åren har någon försökt reparera just det här området som rasade in. Fyllningen består av relativt moderna material som plyfaskivor och isolering. Enligt JM har bjälklaget troligen bilats upp och därför försvagat delar av konstruktionen.
_Men det finns inga yttre tecken på att en ändring har skett. Det obehagliga i det här är att vi inte har kunnat förutse och undvika olyckan, säger Magnus Rehbinder, skyddschef på JM.

Efter olyckan har ansvariga konstruktörer varit på plats och försöker säkra områden i närheten av raset. Nu väntar både Arbetsmiljöinspektionen och Bygg-Ettan, som båda varit på plats och inspekterat olycksplatsen, på deras utlåtande, innan de går vidare.
Två män fick lättare skador medan den tredje har drabbats av en svårare ryggskada.
Olyckan inträffade i onsdags (5 januari).

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tre skadade vid rasolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig