info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tre medlare utsedda

Medlingsinstitutet har nu utsett Bengt K Å Johansson, Malte Eriksson och Lars Josefsson till medlare i avtalsförhandlingarna mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier (BI).

Det går trögt i avtalsförhandlingarna mellan Byggnads och BI. För att få fart på tillställningen har de begärt så kallad frivillig medling. Medlarnas första arbetsuppgift blir att kontakta parterna för att reda ut vilka frågor som ska diskuteras i förhandlingarna. Den stora stötestenen är att Byggnads i avtalskraven yrkat på att en arbetsmiljöcertifiering införs i byggbranschen. Förbundet vill diskutera frågan i avtalsrörelsen. På BI har man en annan uppfattning.
– När nuvarande avtal tecknades var vi och Byggnads överens om att det skulle gälla till 2013 och att det i årets förhandling enbart handlar om en lönerevision för 2012, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI.
Han vill inte svara på frågan om det är ett krav från deras sida att enbart lönefrågan kommer upp i förhandlingarna. I stället hänvisar han till att BI nyligen har bjudit in bland annat Byggnads och Seko för att tillsammans arbeta för en bättre arbetsmiljö. En satsning som enligt Mats Åkerlind är den största i organisationen någonsin.
– Vi vill tillsammans med andra arbeta för att arbetsmiljön på arbetsplatserna blir bättre och hoppas att de inbjudna vill vara med i detta arbete.
Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på Byggnads, tycker att de hittills blivit bemötta av tystnad från arbetsgivarna. Och när det gäller deras krav på arbetsmiljöcertifiering är han bestämd.
– Jag skulle bli mycket förvånad om vi säger ja till ett avtalsförslag där inte arbetsmiljöcertifieringen kommer upp i någon form.
Han är även skeptisk till BI:s inbjudan för att diskutera arbetsmiljön efter avtalsrörelsen.
– Det där blir lite löjligt. Om de menade allvar skulle de förhandla om frågan i avtalsrörelsen. I deras inbjudan kommer vi få sitta i baksätet och kan bli utkastade när som helst. Vi vill diskutera arbetsmiljöcertifierning i ett sammahang där vi är på samma nivå, säger Torbjörn Johansson.
Parterna ska träffa medlarna i början av nästa vecka.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tre medlare utsedda

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig