info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tre jättar dominerar byggbranschen

Tre jättar dominerar totalt på byggmarknaden i Sverige. Därefter kommer nästan ingenting och sedan regionala byggföretag.

Sveriges byggindustrier har listat de 50 största byggföretagen i Sverige. Utgångspunkten är storleken på entreprenadverksamheten i landet, sett till omsättningen.
Störst är Skanska med 16 050 anställda i Sverige, som förra året hade en omsättning på 23 561 miljoner kronor för svenska verksamheten. Motsvarande siffror för NCC är 14 446 anställda och omsättningen var 21 772 miljoner kronor. Det tredje största byggbolaget, Peab, har 8 231 anställda. Därefter kommer JM och Väg- och banverket.
Sammanställningen visar att mellanskiktet av byggföretag är i det närmaste utraderad efter lågkonjunkturen. De som klarat sig är antagligen riktigt stora eller har en stark regional förankring. Ett exempel på det är det största regionala bolaget, PNB, Percy Nilsson, Malmö, som har förra året hade 763 anställda och en omsättning på 1 852 miljoner kronor.
Men de flesta av de 50 största bolagen har betydligt färre anställda, många en bra bit under 100 anställda. Nr 50 Besab, i Hisings Backa, hade en omsättning på cirka 108 miljoner kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tre jättar dominerar byggbranschen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig