info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tre döda i byggolyckor under sommaren

Byggbranschen har drabbats hårt av olyckor under sommaren. Bland annat har tre byggnadsarbetare omkommit. Men enligt flera yrkesinspektörer har det varit en normal sommar.

Den mest uppmärksammade dödsolyckan inträffade i slutet av juni då en 16-årig feriearbetare omkom på Tallkrogens skola i södra Stockholm. 16-åringen arbetade med rivningsjobb på sin farbrors företag, tillsammans med sin pappa och sin 17-årige bror. En av de vuxna bilade i underkant av en tegelvägg från korridorsidan. Samtidigt arbetade 16-åringen i närheten av väggen inne i skolsalen.
När väggen plötsligt rasade träffades 16-åringen av tegelmassorna.
En plåtslagare dödades när han arbetade med målningsarbeten på kyrktaket till Kvillinge kyrka. Han var ensam på arbetsplatsen vid tillfället och därför saknas vittnen. Mannen omkom då han föll åtta meter ned till marken. Troligen på grund av att en stege gled iväg.
Det tredje dödsfallet inträffade i en maskinhall i Våxtorp utanför Laholm. Det var en takläggare i 40-årsåldern som arbetade med att byta ut ett cementbundet skivtak mot ett i plåt. Enligt arbetsmiljöinspektionen i Göteborg trampade han genom taket och föll 6,5 meter ner på ett betonggolv. Han fördes till sjukhus där han senare avled.
Dessutom har det rapporterats om en mängd andra olyckor. Främst fallolyckor med allvarliga skador som följd.
– Jag tycker inte att det varit värre än något annat år. Snarare tvärtom. Men visst har det hänt en del. Vi har bland annat satt några förbud, säger Ingvar Bergh, yrkesinspektör på arbetsmiljöinspektionen i Stockholm.
En av orsakerna till att det varit lugnare i Stockholmsområdet är enligt Ingvar Bergh det faktum att flera av de stora byggarbetsplatserna haft semesterstängt i år. Det gäller bland annat Södra länken och Hammarby sjöstad där bara ett fåtal byggnadsarbetare varit i gång.
Även från arbetsmiljöinpektionens distrikt i Malmö och Göteborg rapporteras det om en tämligen normalt antal byggolyckor under sommaren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tre döda i byggolyckor under sommaren

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig