info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tre byggjättar störst i offentlig sektor

Byggjättarna Skanska, NCC och Peab toppar listan över bolag som omsätter mest på den offentliga marknaden. Det framgår av en rapport som Dagens Samhälle har gjort.

Tidningen Dagens Samhälle listar för fjärde året i rad vilka bolag som omsätter mest på att ha kommuner, landsting och statliga myndigheter som kunder. Sammanlagt ökar de 30 största bolagen sin omsättning med 7 miljarder kronor till 129 miljarder. De tre byggjättarna, Skanska, NCC och Peab, svarade för ungefär 40 miljarder av den kakan.

Skanska toppar listan

Totalt omsätter byggbranschen 115 miljarder kronor inom offentlig sektor. Skanska är etta med en omsättning på drygt 33 miljarder kronor varav nästan 16,8 miljarder på den offentliga marknaden. Tvåan NCC omsätter drygt 12,5 miljarder på den offentliga marknaden och trean Peab 11 miljarder. Fyra är Academedia, som verkar inom skola och barnomsorg, femman på listan är Capio och sexan Praktikertjänst. Enligt Dagens Samhälle köpte offentlig sektor under 2013 varor och tjänster för cirka 900 miljarder kronor. Det är en ökning med cirka 35 miljarder och motsvarar 25 procent av Sveriges BNP.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tre byggjättar störst i offentlig sektor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig