info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tre avvisade efter byggfackens razzia

Tre polska byggnadsarbetare avvisades från en arbetsplats i Åre. Och ytterligare 15 fall av misstänkt illegalt arbete undersöks nu vidare. Det blev resultatet när byggfacken sökte igenom vintersportorter i Jämtland och Härjedalen.

Under två veckor har byggfacken sökt efter illagal arbetskraft i Härjedalen och västra Jämtland. Byggnads, Målarnas och Elektrikernas ombudsmän har åkt runt i de välkända vintersportorternas stugbyar där byggandet är intensivt.
Totalt hittade byggfacken mellan 20 och 30 personer som de misstänker arbetar illegalt, på 15 av de mellan 200 och 300 fritidshus som byggs i länen.

Men det var bara tre polska byggare som blev avvisade. De tre arbetade på ett fritidshus i Åre som byggs av en managementkonsult i Stockholm. Efter tips från byggfacken omhändertog Krokomspolisen de tre. De avvisades dagen efter eftersom de inte kunde visa arbetstillstånd.
Managementkonsulten kommer först att höras av polisen och därefter kan han komma att delges misstanke om brott mot utlänningslagen.
I fredags gjorde polisen ett andra besök i en fritidshusby i Ramundberget i Härjedalen. Byggfacken har vid flera tillfällen sett utländsk arbetskraft som arbetar med att montera huselement som levereras av ett Borlängeföretag.
– De hade lämnat arbetsplatsen när vi kom dit, berättar polisinspektör Christer Ransell.

Utöver de tre utvisade har byggfackens razzia visat att flera norska företag använder arbetskraft från Östeuropa i Storlien. I Ånn hittade man två fritidshus som byggs delvis med hjälp av polska egenföretagare, uthyrda av en Helsingborgsfirma. I Åre fann man flera exempel där privata husägare har hjälp med byggandet av personer som uppges vara vänner till husägarna. Och i Björnrike i Härjedalen hade en före detta polis hjälp av två letter med byggandet av ett fritidshus.

Byggfackens genomsökning gav också andra resultat. Två medlemmar som jobbade svart samtidigt som de hade a-kassa avslöjades i Härjedalen. Man hittade också ett 20-tal småföretag med anställda byggnadsarbetare men utan kollektivavtal. Dessutom är anteckningsblocken fullskrivna med noteringar om mycket allvarliga brister i arbetsmiljön.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tre avvisade efter byggfackens razzia

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig