info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×260 v47,48

Trafikverket granskas efter Veidekke-kontrakt

Konkurrensverket har inlett en granskning av Trafikverket sedan Veidekke tilldelats ett kontrakt utan annonsering. Ett kontrakt som inneburit drygt 900 miljoner till byggbolaget.

Tunnelarbete Lovön, 2018. Innan Veidekke tog över arbetet. Foto: Anna Simonsson

Det är Dagens Industri (DI) som avslöjar att Konkurrensverket inlett en ”särskild granskning” av en av Trafikverkets upphandlingar. Det rör den del av Förbifart Stockholm där Veidekke fått i uppdrag att tillfälligt fortsätta arbetet efter att LSAB (Lovön Samverkan AB) förlorade sitt kontrakt 2019, bland annat på grund av för dålig arbetsmiljö.

Kontraktet skrevs utan att en offentlig upphandling skett och Trafikverket använde då en särskild regel, ”förhandlat förfarande utan föregående annonsering”, med hänvisning till det speciella och tidspressade läget.

Kontraktet som Veidekke ursprungligen fick rörde skyddsarbete värderat till 150 miljoner kronor. Men arbetet fortsatte efter det och enligt DI innebar förlängningar av kontraktet, där bland annat arbete med tunnelsprängning ingick, att Veidekke slutligen kunde fakturera 940 miljoner.

Det är dessa omständigheter som Konkurrensverket nu ska titta närmare på.

Förbifarten Lovön utnämndes av Byggnadsarbetaren till Sämsta Bygget 2018, några månader innan Trafikverket hävde kontraktet med LSAB.

Annons
Bluebeam 250×600 v46-49

Du läser: Trafikverket granskas efter Veidekke-kontrakt