info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Träarbetare lever farligast på bygget

Bygg- och anläggningsbranschens yrken är bland de farligaste visar en färsk rapport från AFA. Risken att drabbas av arbetsskada är upp till 50 procent högre på bygget, jämfört med genomsnittet.

I en arbetsskaderapport hamnar byggbranschen på en sjätte plats bland de farligaste yrkena. Jämfört med tidigare mätningar kan man även se att allvarliga arbetsolyckor på byggena ökat. Siffror från år 2000 visar på 1 118 allvarliga olyckor medan samma siffra för år 1999 är 1 043 olyckor.
Träarbetare har riskfullaste arbetet inom byggsektorn. De står för hela 27 procent av olycksfallen. Av dessa leder 36 procent till medicinsk invaliditet. Nästan hälften av dessa handlar om fallolyckor. Högt upp på listan hamnar även slag, skär- och sågskador.

De fem absolut farligaste yrkena i Sverige är, enligt rapporten, träindustriarbete, gruv- och bergarbete, livsmedelsarbete, metallarbete och pappers- och pappersmassearbete.
AFA, som tagit fram rapporten ägs av Svensk näringsliv, LO och Privattjänstemannakartellen (PTK). Organisationen har som främsta uppgift att administrera avtalsförsäkringar och andra överenskommelser mellan arbetsmarknadens parter. Statistiken som undersökningen bygger på är hämtad från AFA:s försäkringsregister.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Träarbetare lever farligast på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig