info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Träarbetare fick besvär av primer

En träarbetare blev dålig av att jobba i närheten av plattsättare som använde primer. Den här gången var det Casco: s tätskikt som användes.

Det hände i samband med renovering av våtutrymmen i Östersund. Snickaren har tidigare reagerat när han arbetat med en annan primer av ett annat fabrikat, men blev också dålig när han arbetade i närheten av denna för honom nya produkt.
– På arbetsplatsen blev de då tillsagda att skärma av arbetsplatsen, att ordna med utsug och använda ordentlig skyddsutrustning, säger Karl-Axel Bodén, regionalt skyddsombud på Byggnads i Östersund.
I lokalerna användes också en asfaltslösning för vattentätning.
Tätskiktet har produktnummer 3696 och levereras av Akzo Nobel. Den innehåller en akrylatsampolymer till 50-60 procent och till 40-50 procent vatten. Den är inte klassad som hälsoskadlig. Produkten tas bort från nyår eftersom den ersätts av en ny, vidareutvecklad vara. Det görs dock inte av hälsoskäl.
– Den här produkten ligger långt under alla gränsvärden, så jag har ingen förklaring till besvären. Vi har sålt mycket av den utan att ha hört om några problem förut, säger Thomas Davidsson, tekniskt ansvarig för fix och fogprodukter inom Casco.
Enligt honom är produkten till uppbyggnaden lik FB 9 från Höganäs som andra byggnadsarbetare reagerat över.
– Nu hoppas jag att den utredning som ska göras om primrar genom Byggkeramikrådet, ska kunna komma fram till någon förklaring. Det är viktigt för alla oss leverantörer, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Träarbetare fick besvär av primer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig