info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tomtens största hemlighet...

Här har du den riktiga tomten. Han är snäll, har skägg och är lite rund om magen. Och precis som Fantomen går tomten ibland ut på gatorna som en vanlig man. Möjligen till ett bygge nära dig.

Hej tomten! Är det stressig så här precis före jul?
– Ja verkligen! Det började redan i november och jag har inte haft en enda ledig dag under hela december. Det blir mest att sova och tomta. Det kommer bli full fart ända fram till julafton.

Vad är det du pysslar med hela dagarna?
– Jag besöker unga och gamla. Åker till fritids och ålderdomshem. Sedan blir det besök på köpcentrum och stora gallerior.

Så tomten är lite kommersiell. Tar du betalt?
– Jag har en filosofi. För den som inte tjänar på tomten är det gratis. För den som tjänar på tomten så kostar det en slant.

Hur förbereder du dig för att orka med allt arbete?
– Ibland är det kämpigt, men när jag möter alla barn, och även en del vuxna för den delen, så får jag så mycket energi och glädje tillbaka. För några år sedan var jag på ett ålderdomshem. Där fanns en dement man som inte sagt ett ord till någon på många, många år. Jag satte mig nära mannen, delade ut en julklapp och önskade honom en riktigt god jul. När jag sedan reste mig för att gå så sa mannen plötsligt: ” God jul!” Då lovar jag att det var ståpäls även på tomten.


Vet inte om tomten känner till att många vanliga människor därute brukar klä ut sig till tomte på julafton. Vilka är dina bästa tips till dem?
– De ska vara sig själva. Vet att många försöker hoa och tala med mörk röst. En del använder även konstiga masker som enbart skrämmer barnen. Det bästa är att prata som vanligt och endast använda lösskägg och till det ett par glasögon.

Men egentligen – hur vet vi att du är den riktiga tomten. Du kanske är fejk du med eller?
– Jag är tomten. När jag åker på semester och går omkring i bara badbyxor på en strand, i till exempel Grekland, brukar barn stanna till, peka på mig och säga att där är tomten. Det är bevis nog.

Mm, men tomten har ju funnits hur länge som helst. Hur gammal är du?
– 360 tomteår.

Vad önskar sig tomten själv i julklapp?
– God mat! Alltså julmat!

Och hur är det med drickat. Vissa amatörtomtar brukar vilja ha en snaps när de utfört sitt förvärv. Hur är det med dig?
– Jag dricker inte. Det går inte, men jag har hört att det finns en del som gärna tar sig ett glas.

Och när vi ändå är inne på spriten med allt vad det innebär. Är det sant att tomten är far till alla barnen?
– Ja.

Och slutligen, Fantomen lämnar ibland döskallegrottan under namnet Mr Walker. Det viskas om att tomten gör samma sak – men att du kallar dig Peter Christiansen och jobbar som snickare. Stämmer det?
– Jo, det är sant. Men helt ärligt, jag är tomte året om.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tomtens största hemlighet...

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig