info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tog in brottsling via två bolag

Igår granskade Byggnadsarbetaren hur Botkyrka kommuns dåliga kontroll lett till att skattepengar betalats till en dömd ekobrottsling. Idag kan vi avslöja att ekobrottslingen fakturerat Botkyrka kommun från ytterligare ett företag.

Som vi tidigare rapporterat har Botkyrka kommun polisanmält ett byggkonsultföretag och en före detta byggprojektledare. Kommuntjänstemannen misstänks medvetet ha godkänt saltade fakturor, skickade av byggkonsultföretaget.

Enligt en internutredning gjord av revisionsföretaget Ernst & Young kan brottsligheten vara ännu mer omfattande. Totalt har 200 fakturor från en handfull byggföretag till ett värde av 25 miljoner kronor hittats.

Internutredningen visar också att byggkonsultföretaget inte existerar – det är ett blufföretag.

Men när Byggnadsarbetaren granskar den 51-åriga mannen bakom blufföretaget upptäcker vi att hans relation till kommunen är mer omfattande än vad som framgår av polisanmälan.

Byggnadsarbetaren har tagit del av 51-åringens belastningsregister. Mannen är vid fyra tillfällen dömd för ekonomisk brottslighet. Senast i mars förra året dömde Stockholms tingsrätt honom till sex månaders fängelse för bokföringsbrott. Brottet begicks i ett byggföretag som mannen drev via en målvakt*.

En sökning i Botkyrka kommuns fakturaregister visar att 51-åringen även från detta företag har skickat fakturor till kommunen, på totalt 452 500 kronor. Precis som på fakturorna från blufföretaget har den polisanmälda byggprojektledaren även denna gång beställt jobben av ekobrottslingen.

I gårdagens artikel riktar Pia Bergman, Skatteverkets nationella samordnare mot grov ekonomisk brottslighet, kritik mot hur dåliga många kommuner är på att kontrollera sina leverantörer. Om exemplet i Botkyrka säger hon:

– Det här är ett bra exempel på hur illa det kan gå. Betalar man dessutom till en person som saknar f-skattsedel måste man betala in skatt och arbetsgivaravgifter för den personen, annars är det ett lagbrott.

Att mannen ändå kunnat fakturera kommunen misstänks bero på att byggprojektledaren fungerat som insider, som sett till att blufföretagets fakturor blivit betalda. Den andra orsaken har varit kommunens bristande kontrollrutiner. Vad som också kan ha underlättat är att 51-åringens blufföretag är registrerat i kommunens leverantörsregister bland övriga seriösa företag. Trots att företaget inte finns.

*En person som upplåter sin identitet för att ge ett företag en ”ren” fasad.

PETER LEANDER

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tog in brottsling via två bolag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig