info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tog hänsyn till risker - sparkades

Kranföraren Hikmet Kocjigit ville inte köra byggkranen på grund av den kraftiga blåsten och risken för olyckor. Då fick han sparken. Men arbetsgivaren säger att kranföraren sa upp sig själv.

Hikmet Kocjigit berättar för Byggnadsarbetaren att han fick sparken den 15 december. Det var en blåsig dag, enligt väderstatistik var det vindbyar upp mot cirka 14 meter per sekund norr om Stockholm. Hikmet, som jobbat som kranförare sedan 1986, ville vänta med att gå upp i kranen. Arbetsgivaren hade en annan uppfattning. Diskussionen slutade med att arbetsgivaren bad Hikmet lämna arbetsplatsen omedelbart, tömma husvagnen och åka hem till sitt boende i Gävle.
– Jag gjorde som han sa, säger Hikmet. Jag kände mig liten som en myra. Nertrampad. Jag blev helt knäckt. Jag kunde inte tänka, utan gjorde som han sa.

Uppskattad person

Byggnadsarbetaren har varit i kontakt med flera personer på arbetsplatsen, som säger samma sak, att Hikmet var en skicklig kranförare och uppskattad person i arbetslaget.
När Hikmet kom hem till Gävle begärde han att få ett arbetsgivarintyg, för att lämna till a-kassan.
– Vid ett möte med arbets-
givaren några dagar senare fick jag underteckna ett papper. 
Arbetsledaren kändes hotfull och jag stressades att skriva under innan jag förstod vad papperet innebar. Där stod att jag sa upp mig själv, säger Hikmet.

Ville sluta själv”

Arbetsledaren Peter Andersson på C.Andersson Kran och Montage, säger att det inte blåste den dagen Hikmet vägrade gå upp i kranen, och att Hikmet skickades hem för att han var oduglig som kranförare måndagen den 15 december, samt att Hikmet själv, veckan innan, sagt att han ville sluta. Enligt Peter Andersson berodde detta på att Hikmet var missnöjd – han ville ha en bättre husvagn. Enligt arbetsgivaren var det ingen stressig eller hotfull 
situation när uppsägningspapperet skrevs under av Hikmet.
– Nej, vi satt i bilen och han skrev uppe på taket. Han hann läsa vad som stod där. Han ville ju själv säga upp sig. Jag gjorde som han ville.

”Trivdes jättebra”

Hikmet nekar till att han själv ville säga upp sig från sin tillsvidareanställning som kranförare.
– Varför skulle jag vilja lämna en så bra arbetsplats som NCC. Jag trivdes jättebra där. Peter ville bli av med mig för att jag började ställa krav och att jag inte ville gå upp i kranen. Varje år dör folk för att de inte är försiktiga på byggena. Jag ville inte riskera att skada mina arbetskamrater, säger Hikmet.

Kan inte ogiltigförklaras

Enligt Byggnads ombudsman Roger Hedblom i Gävle kan uppsägningen inte ogiltigförklaras i och med att Hikmet lämnade arbetsplatsen och därmed indirekt accepterade uppsägningen, och eftersom han själv skrivit under. Den fackliga förhandlingen kommer därför att handla om semesterersättning, uppsägningslön och eventuellt ackord som kranföraren inte fått ta del av under anställningstiden.

TEXT: NINA CHRISTENSEN

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tog hänsyn till risker - sparkades

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig