info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tjuvar gör stora pengar på maskiner

Entreprenadmaskiner är en eftertraktad handelsvara i kriminella kretsar. Varje år stjäls mellan 50-70 maskiner. Just nu är det högsäsong för den här typen av brott.

– Mars, april, maj och juni är en aktiv period, säger Göran Kellner, före detta polis och anställd på Larmtjänsts utredningsenhet. Han följer brottsutvecklingen när det gäller entreprenadmaskiner.
Antalet stölder är direkt kopplat till efterfrågan. När efterfrågan ökar ser tjuvarna till att snabbt få fram nya maskiner. Och tjänar stora pengar på kort tid. En hjullastare från mitten av nittiotalet kan i allmänhet säljas för 300-400 000 kronor. Tre maskiner betyder över en miljon kronor i ren förtjänst.

– Stölderna är mycket välplanerade och utförs ofta av personer som arbetat i branschen. De vet alltså precis hur de ska strukturera och utföra brottet och undvika att bli misstänkliggjorda, säger Göran Kellner på Larmtjänst.
Det händer att tjuvarna går in på en arbetsplats och talar om att en maskin ska flyttas till ett annat projekt. De klär sig i företagets kläder och uppträder mycket professionellt.
– En del är så fräcka att de beställer en hämtning. Åkaren förstår inte vad det är frågan om, och uppträder helt naturligt. Han får en beskrivning av objektet och transporterar bort maskinen, säger Kellner.
– Motgiftet är alerta byggnadsarbetare som börjar ifrågasätta, om de vet att maskinen ska stå där under en längre tid, tillägger Kellner.

I Sverige finns det ett nätverk av tjuvar och hälare, mellan fem och tio ligor som livnär sig på stulna entreprenadmaskiner. De mest avancerade sätter på nya produktskyltar och stansar in nya tillverkningsnummer. Därför är brottet mycket svårupptäckt. Många arbetar i byggbranschen och blandar vit verksamhet med svart. Därför kan de avyttra maskinerna på ett smart sätt.
Små minilastare och minigrävare är mest stöldbegärliga.
– De mindre maskinerna hamnar oftast utomlands, medan de stora, tunga objekten står kvar i landet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tjuvar gör stora pengar på maskiner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig