info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tjänar cirka 65 kronor i timmen

Lettiska byggnadsarbetare tjänar i genomsnitt 65 kronor i timmen. Kranföraren har arbetat långa arbetspass. Det har upptäckts på byggarbetsplats i Linköping.

I centrala Linköping pågår ett stort byggprojekt, där det byggs bostäder och affärslokaler. Beställare är kommunens bostadsbolag och huvudentreprenör är NCC som har anlitat ett annat företag, BMGS, att göra stommen. Företaget tillverkar och transporterar betongväggar till Sverige och Linköping, och har ingen egen personal på plats, uppger Corren.se.
BMGS har i sint tur anlitat en underleverantör från Lettland, SIA-BTK-Buve, vars personal monterar betongväggarna.

Tjänar kring 7 euro

Byggnads Öst har varit i kontakt med de anställda vid flera tillfällen. Martin Blomberg, ombudsman, uppger för Byggnadsarbetaren att de lettiska byggnadsarbetarnas löner ligger i genomsnitt kring 7 euro i timmen, utan traktamente, men vissa kan tjäna mindre än så.
– Utifrån lönespecifikationerna och tiderna ligger lönerna på mellan 30 och 70 kronor i timmen. Vi håller nu på att titta närmare på det här och har kontakt med företaget, säger Martin Blomberg.
Företaget har tecknat kollektivavtal med Byggnads, men lönerna är långt under den lönenivå, 185 kronor, som de lettiska byggnadsarbetarna ska tjäna som utstationerad arbetskraft.

”Stor arbetsmiljörisk med långa pass”

Byggnads har också reagerat på att en kranförare arbetar långa arbetspass, måndag till fredag, 7-22 och lördagar, 7-18. Martin Blomberg har kontaktat Arbetsmiljöverket, vilket resulterade i att det nu finns två kranförare på plats.
– Det är en stor arbetsmiljörisk med så långa pass, säger han.
Enligt Byggnads har företaget inte heller registrerat sig hos Skatteverket, vilket innebär förlorade skatteintäkter. Ett lettisk företag som utför jobb i Sverige som varar längre än sex månader måste registrera sig hos Skatteverket och betala skatt. Enligt Martin Blomberg har företaget uppgivit att projektet inte ska pågå mer än sex månader.
– Men enligt NCC har de börjat tidigare än de angivit. Vi håller på att titta på det, säger Martin Blomberg, ombudsman på Byggnads Öst.

NCC vill reda ut situationen

NCC är huvudentreprenör på byggarbetsplatsen och har ett ansvar att se till att regler och avtal följs på ett bygge, även av underleverantörer. NCC vill nu reda situationen.
– Vi samarbetar med Byggnads och den utpekade underleverantören har ett kollektivavtal, som naturligtvis ska följas. Vi har också ett möte med företaget nästa vecka, säger Benny Johansson, projektledare på NCC till Corren.se

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tjänar cirka 65 kronor i timmen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig