info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tillåtet upprepa lån av arbetskraft

Arbetsdomstolen (AD) anser at det är okej att låna in arbetskraft under korta, upprepade perioder utan förhandling. Villkoret är att varje lån är tydligt beställt.

Hösten 2002 byggde fyra anställda på Nils Ericsons Fastighets AB ett mindre, tvåvånings hyreshus i Alingsås. Ackordsförhandlingar hade strandat och de arbetade på stupstockslön.
För att få på taket innan snön kom lånade företaget in två man från Wäst Bygg. De två inlånade arbetade sju respektive sex dagar under perioden 8 till 24 oktober.
Byggnads anser att lånet av arbetskraft borde ha föregåtts av förhandling eftersom det handlade om mer än fem dagar, den gräns som anges i avtal. Men enligt arbetsgivaren och Sveriges Byggindustrier (BI) handlade det om flera korta inlåningsperioder.

Domen i målet, som AD publicerade den 4 maj, gav företaget och BI rätt. Trots att de båda inlånade avbröt sitt arbete i Alingsås med sjukperioder och semester anser AD att det handlade om mer än en inlåning, var och en kortare än fem dagar.
AD motiverar sitt ställningstagande med att det fanns två tydliga beställningar från Nils Ericsons Fastighets AB. Den första beställningen avsåg takarbete under en vecka, den andra en akut extrainsats för att få taket tätt efter ett kraftigt snöfall den 18 oktober.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tillåtet upprepa lån av arbetskraft

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig