info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tidspress knäckte konserthusbyggare

I morgon, lördag, inviger kungen Västerås nya konserthus. Under byggtiden har Skanskas byggnadsarbetare pressats så hårt att flera av dem nu sagt upp sig.

Konserthusbygget i Västerås var dåligt projekterat inför byggstarten i maj 2001. Trots det åtog sig Skanska att utföra jobbet enligt en hårt pressad tidplan. På vägen fram till lördagens kungainvigning har många av de Skanskaanställda byggnadsarbetarna pressats så hårt att de tvingats till sjukskrivningar. Nu har flera sagt upp sig från Skanska, enligt Mats Engström på Byggnads mälardalsavdelning.
– Det här är det värsta bygge jag varit på, berättar en av konserthusbyggarna som vill vara anonym.
– Jag orkar inte ta mer på grund av det här bygget, säger han.

Det är Aros Congress Center i Västerås som är beställare. Mats Engström på Byggnads menar att en stor del av skulden för pressen ligger på beställaren. Men också Skanska måste ta sin del av ansvaret, anser han.
Redan från början blev det problem med stålstommen. Och strulet fortsatte med dåligt ritningsunderlag under hela byggtiden.
– Vi satte gipsväggar med 90-centimeters hål enligt planritningen. När vi skulle montera karmarna visade det sig att de var 100 centimeter breda, berättar byggnadsarbetaren.

De Skanska-anställda berättar att antalet timmar nästan fördubblats sedan löneuppgörelsen, att man plockat in mer och mer folk och att många mått dåligt av pressen. De berättar också om massor av övertid och semesterarbete. Allt för att hinna färdigt till invigningen.
– Det måste vara färdigt när kungen kommer, sade beställarens projektansvarige hela tiden, berättar en av byggnadsarbetarna.
Mats Ljungberg, arbetschef på Skanska i Västerås, bekräftar att det varit ett pressat bygge och att de anställda framfört kritik.
– Man lär sig något hela tiden och en lärdom från det här projektet är att semesterjobb inte är så lyckat, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tidspress knäckte konserthusbyggare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig