info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Thailändska montörer skickas hem

Oron var stor bland de tolv thailändska montörer som skickades hem från Preemraff i Lysekil i fredags. De hade då inte fått ut avtalad lön.

Tolv thailändska montörer, anställda på Vinc Placement, skickades hem från Preemraff i Lysekil i fredags, den 16 september. Idag skickas ytterligare nio hem.
Enligt Sveriges Radio, som träffade flera av dem som åkte i fredags, var de oroliga för att de skulle bli lurade på den lön de lovats.

En av de anställda visade ett papper för SR där det står att han ska ha 12 000 kronor ytterligare för både juli och augusti. På papperet fanns inte den övertid han arbetat noterad.
Preemraff garanterar att de som skickats hem ska få ut sina pengar, enligt den överenskommelse som Preemraff tecknat med Byggnads. Preemraff säger också att de som nu åker hem gör det för att jobbet är klart.
Också Byggnads intygar att pengarna kommer att betalas ut, via girering från en svensk bank.

De cirka 230 thailändska byggnadsarbetarna arbetar som montörer vid utbyggnaden av Preemraff i Lysekil. Deras arbetsvillkor uppmärksammades när de marscherade ut från bygget i protest mot att de bara fått ut 500 kronor per månad i ersättning under sin tid i Sverige.
Byggnads hotade med blockad för att förmå Vinc Placement och det italienska företag som anlitat dem att fullgöra sina skyldigheter enligt avtal. Preemraff gick då in och gjorde upp med Byggnads om en säker väg för att ersätta montörerna med de cirka 20 000 kronor per månad som de skulle ha enligt avtal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Thailändska montörer skickas hem

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig