info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Thailändska elektriker fick för lite lön

Plötsligt upptäcktes att det fanns ett 40-tal elektriker bland de över 200 byggnadsarbetarna på Preemraff i Lysekil. De skulle inte få jobba där och de har fått för lite betalt. Långt under de 149 kronor i timmen som de ska ha.

Det har rått stor oordning både om anställningsförhållanden och löner bland de thailändska arbetarna i samband med utbyggnaden av Preemraff i Lysekil. Först uppdagades att de thailändska rörarbetarna och svetsarna fick för lite betalt. Betydligt under de 115 kronor i timmen eller drygt 20 000 kronor i månaden, som de ska ha enligt avtal mellan Byggnads och arbetsgivaren. Efter hot om blockad gick beställaren Preemraff in och garanterade att de ska få rätt lön. Men under ett möte efter löneuppgörelsen framkom att det fanns flera elektriker bland gruppen byggnadsarbetare. Det visade sig vara ett 40-tal personer som sa sig vara elektriker.
– Jag blev mäkta förvånad. Vi och arbetsförmedlingen har tydligt från början sagt nej till att ta in thailändska elektriker. Nu ska vi träffa vår motpart italienska Techimp Impiati för att få veta hur det här har gått till och vad de thailändska elektrikerna har utfört för arbete, säger Tommy Sjögren, ombudsman på Elektrikerförbundet i Uddevalla.
De thailändska elektrikerna ska tjäna 149 kronor i timmen och det tänker Tommy Sjögren se till att de får.
– De var inte medvetna om att de skulle tjäna mer än 115 kronor i timmen, säger han.

En  flertal  av elektrikerna har skickats hem. De thailändska svetsarna och rörmontörerna vid Preemraff i Lysekil har skickats hem i omgångar. Först åkte ett 20-tal svetsare och rörmontörer. Flera var oroliga för hur det skulle bli med deras pengar.
– Sedan de första rest hem, har jag fått veta att ett flertal har fått ut sina pengar i Thailand, säger Henry Carlsson, ombudsman på
Bygg 6:an Väst.
Pengarna har överförts från en svensk bank till en thailändsk. Det t har också varit oklart hur mycket de thailändska arbetarna har fått ut i Thailand innan uppgörelsen mellan Byggnads och Preemraff blev klar. Det man säkert vet är att arbetarna fått ut 500 kronor i månaden i Sverige.
– Jag har fått uppgifter om att en del av dem fått ut mellan 1 000 och 6 000 kronor i månaden i Thailand, säger Henry Carlsson.
Några bevis för löneutbetalningarna, några lönelistor eller kopior på insättning av pengar, har dock inte arbetsgivaren Vinc Placement kunnat visa upp.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Thailändska elektriker fick för lite lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig