info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Thailändare avbröt strejk

De thailändska arbetarna vid Preemraff i Lysekil, återgick senare under torsdagen till sitt arbete efter att ha avbrutit det och lämnat arbetsplatsen under några timmar. De lämnade jobbet i protest mot sin arbetsgivare.

På kvällen höll Byggnads Henry Carlsson ett stormöte och fick där ytterligare bekräftelse på att thailändarna fått för låg lön och att deras arbetsgivare tagit till tuffa metoder för att mörka det.
Byggnads har nu också fått information om att de thailändska arbetarna på plats är fler än man tidigare känt till. Det rör sig om cirka 200 arbetare istället för cirka 100 som Byggnads hade uppgift om.

Enligt avtal med Byggnads ska de thailändska svetsarna och rörarbetarna vid utbyggnaden på Preemraff tjäna 20 000 kronor i månaden. Men i själva verket har de bara fått 4 000-6 000 kronor i månaden. Då Byggnads ställde krav på redovisning krävde thailändarnas arbetsgivare, bemanningsföretaget VincPlacement att arbetarna skulle skriva under kontrakt om att de tjänar 20 000 kronor i månaden. Det osanna pappret skulle sedan visas upp för facket.

– Arbetarna utsattes för hård press och några har skrivit under. Men cirka 80 procent har inte gjort det. Vi har förstås uppmanat alla att inte skriva under några papper av det här slaget, berättar Henry Carlsson.
I samband med att företaget skulle tvinga arbetarna att skriva under kontraktet hotade man med att fyra till fem personer skulle få sparken och tvingas åka hem. Det var då arbetskamraterna bestämde sig för att gemensamt lämna arbetsplatsen.

Under fredagsmorgonen träffar de thailändska arbetarna representanter för den thailändska ambassaden. Inget är klart med hur det blir med arbetet senare under dagen.
-Jag har lovat de thailändska arbetarna att jag ska finnas tillgänglig ute på Preemraff under dagen, säger Henry Carlsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Thailändare avbröt strejk

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig