info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tegelpallar knäcker trall

Femton trall har brustit på en byggnadsställning i Ängelholm. - Felet är de danska tegelpallarna. De är för tunga och tyngdpunkten sitter för lågt, säger muraren Karl-Johan Persson.

Det är vid företaget Mark, väg och bygg ABs (MVB) lägenhetsbygge i Munka Ljungby, Ängelholm, som problemet har uppstått. Murarna håller på med andra våningen på ett tvåvåningshus i rött tegel och de har problem med kombinationen av pallsort och kärra. När de rullar tegel uppe på ställningen har de smala pinnarna, risterna, i trätrallen helt enkelt gått av.
– Jag har aldrig varit med om det här förut. Det hände inte på vårt förra bygge, men då fick vi bara 84 stenar per pall. Nu har vi 96 och risterna verkar inte klara det, säger Karl-Johan Persson.
Han tror att även sättet som stenarna är lavade på, spelar roll. Idag ligger de kvadratiskt i sex lager. Tidigare var det åtta lager, men varje lager var smalare, vilket gjorde att tyngdpunkten hamnade längre upp, och enligt MVBs murare var det lättare att kontrollera.

Det är inte bara trallen som tar stryk av tyngden. Murarna har tydliga problem med att använda kärrorna. Bara att få upp dem på bygghissen kräver extra sats och kraft.
– Det är tyngre nu än med de pallar vi hade förut. Varje kväll har jag ont i knäna och här i axlarna, säger Markus Sebelius och knackar sig själv på framsidan axeln.
– Jag är bara 24 år. Om det ska fortsätta så här kommer jag inte orka tills jag är lika gammal som gubbarna, säger han och pekar bort mot sina äldre kollegor.

Lars Nilsson är platschef på bygget och han säger att han har stor respekt för murarnas problem.
– Det är klart att arbetet inte ska vara för tungt. Vi har köpt de kärror som rekommenderas till de här pallarna. Vi har byggt om dem i samråd med leverantören, och efter det har det blivit lite bättre säger murarna.
Helst vill murarna ha tillbaks de ”svenska” pallarna, de som är smalare och högre. Men priserna gör att många företag köper tegel från Danmark och då är de lastade på ett annat vis.
– Nu har vi bara två veckor murning kvar på det här bygget och jag tror inte att vi kan lösa problemet under den tiden. Men på sikt måste MVB hitta en lösning, säger Lars Nilsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tegelpallar knäcker trall

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig