info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tätningsmassa läcker från Stockholmstunnel

Tätningsmassa har trängt upp från tätningsarbetet vid Norra länken i Stockholm. Materialet har hittats i bäckar från Uggleviks-källan. Det inträffade för tankarna till Hallandsåsen och Rhoca-Gil, men Vägverket försäkrar att det inte är någon fara för vare sig människor eller djur.

Det är Dagens Nyheter som idag skriver om att stelnad tätningsmassa trängt upp i bäckar i Lill-Jansskogen. Tätningsmassorna kommer från injekteringen i samband med tunnelarbeten Norra länken. Vid tätningen av Hallandsåsen användes det tätningsmedlet Rhoca-Gil, med giftet akrylamid som skadade byggnadsarbetarna som arbetade med det. När det trängde upp i jordlager och vatten gav det kor förlamningssymtom och dödade fiskar. Det medlet används inte här i Stockholm. Utan det som används i Stockholm är Rehocem 650/650 SR och består av fingraderad cement, som är mald av Portlandsklinker.

I miljödomstolens tillstånd för Norra länken finns krav på att beställaren Vägverket följer ett stort kontrollprogram, bland annat när det gäller vilka medel som entreprenörer använder vid injektering.
– Det finns ingen som helst anledning till oro om tätningsmassor påträffas i ytskiktet. Rheocem har samma karaktär som det material som används vid gjutning av plintar för exempelvis parksoffor. Alla tätningsåtgärder utförs enligt de principer som lämnas i Vägverkets bergtekniska anvisningar för projektering, säger Marie Westin, på Vägverket, som har det övergripande miljöansvaret för Norra länken, till DN.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tätningsmassa läcker från Stockholmstunnel

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig