info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tar strid för arbetsmiljön

En gemensam arbetsmiljöfond och åtgärder för retroaktiv lön är några av punkterna i Byggnads avtalskrav.

Byggnads har lämnat in sina avtalskrav till Sveriges Byggindustrier, BI och ställer sig bakom LO: s samordning vilket innebär löneökningar med 3,5 procent, dock minst 860 kronor per månad och heltidsanställd. En jämställdhetspott på 100 kronor per heltidsanställd och månad ska tillfalla avtalsområden där genomsnittsförtjänsten är lägre än 22 400 kronor.

Retroaktiv lön lyfts upp
En viktig punkt för Byggnads är också att kravet på retroaktiva löner lyfts in i avtalsrörelsen. Så länge som BI inte accepterar att de anställda ska få retroaktiv lön när förhandlingarna strandat säger Byggnads att man inte kommer att återuppta eller ingå i förhandlingarna.
När det gäller arbetsmiljön fortsätter Byggnads att driva kravet på certifiering. I detta ryms att man vill att en partsgemensam arbetsmiljöfond inrättas där avgiften baseras på procent av vinsten. Fonden ska bland annat bidra till ett nationellt kunskapscentrum. I förslaget finns också att grönt kort för företag införs samt att företagshälsovården förbättras.

Längre föräldralön
Byggnads kräver också att dagens föräldralön, kompletteringen av föräldrapenningen så att den blir 90 procent, på tre månader ökas till 180 dagar.

Maria Persson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tar strid för arbetsmiljön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig