info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Takskydd vek sig

Väderskyddet tålde inte belastningen av snö utan havererade på ett bygge i Uppsala.

– Detta är det tredje fallet jag är med om under det senaste året där väderskydd inte har hållit för snö utan vikt sig, säger Lars Nordström, yrkesinspektör i Stockholm. –
Tydligen är väderskyddens konstruktion inte beräknat för ett lite tyngre snötäcke och det är jag mycket tveksam till, fortsätter han.
Olyckan hände under nyårsafton på Vaksalaskolan i Uppsala. Där byggdes en extra våning på en befintlig byggnad och ett väderskydd av Hakikonstruktion var uppbyggt på sidorna och över taket ett tiotal meter upp. Det hade snöat kraftigt och plötsligt sjönk väderskyddet ihop över taket, det brast i nocken och ena sidoställningen trycktes ut mot gatan.
-Snötäcket var cirka 30 centimeter. Det var alldeles för tjockt. Vi har fått besked om att konstruktionen kan tåla ett snötäcke på tio centimeter eller motsvarande 40 kilo per kvadratmeter, berättar Pierre Lundh, arbetsledare på Uppsala Ställnings AB.
Lutningen på väderskyddet var cirka 15 grader och tanken är att snön ska glida av och det gör det också vid mildväder. Men annars måste snön tas bort manuellt. –
Nu hade det blivit ett väderomslag. Det hade kommit snö som frusit och sedan fortsatte det bara att fylla på. En lärdom är att vi måste bli mer observanta på väderomslag, säger Pierre Lundh.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Takskydd vek sig

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig