info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Taklagsfest slutade med avsked

Byggnadsarbetaren slog en kollega på en taklagsfest. Då avskedades byggnadsarbetaren. En ny dom i arbetsdomstolen säger att arbetsgivaren hade rätt att avskeda, trots att händelsen ägde rum på fritiden och utanför arbetsplatsen.

Byggnadsarbetaren arbetade på Altima som ställningsmontör. Händelsen inträffade en vårkväll 2003. Altimas anställda och dess underentreprenörer var inbjudna till taklagsfest på Uppsala slott som anordnades av beställaren, Akademiska Hus. Uppemot 500 personer deltog i firandet.

Enligt arbetsdomstolen (AD) hamnade ställningsbyggaren i bråk vid toaletterna med en annan ställningsbyggare, som var anställd hos en underentreprenör till Altima. Bråket hade börjat vid middagsbordet redan tidigare under kvällen. Byggnadsarbetaren måttade ett slag mot sin kollega, när han kom ut från toaletten och stod och fumlade lite med gylfen.

Det här visar, enligt AD, att slagen kom helt överraskande för motparten. Utredningen visar också att offret föll omkull av slaget och att han under en stund efteråt inte var kontaktbar.
Arbetsdomstolen bedömer att misshandeln var grov, och att de provokationer byggnadsarbetaren sade sig ha blivit utsatt för dessförinnan, var av det slaget att de inte hade så stor betydelse i sammanhanget.

Domstolen kommer fram till att festen hade direkt anknytning till det arbete som utförts av Altima och dess underentreprenörer, även om den anordnades på fritiden och utanför arbetsplatsen. Den avskedade byggnadsarbetaren bjöds in till festen endast därför att han var arbetstagare hos Altima. Offret arbetade för en underentreprenör. Enligt 18 § i anställningsskyddslagen får en arbetsgivare avskeda om arbetstagaren grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren. Arbetsdomsolen har också i tidigare domar sett allvarligt på våld på med anknytning till arbetet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Taklagsfest slutade med avsked

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig