info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Takföretag ska bättra takskydd

Takföretag som försöker sköta skyddet drabbas ofta av konkurrens från oseriösa firmor som snålar på skydd och säkerhet. Det var ett problem som togs upp när Byggnads i Kalmar ordnade ett möte om taksäkerhet för arbetsgivarna på taktäckningsföretag.

Det var andra året i rad som företagarna möttes för att lära mer om och diskutera taksäkerhet. Den första sammankomsten kom till av flera skäl. Det ena var en dödsolycka som hände i Kalmartrakten för ett par år sedan.
– Den andra anledningen var att jag fick en massa påringningar om att det var stora brister i fallskyddet på en rad företag, säger Thomas Sjögren. Han är regionalt skyddsombud på Byggnads i Kalmar och var den som tog initiativet.
Vid den senaste sammankomsten medverkade bland annat arbetsmiljöinspektör Sune Hall från arbetsmiljöverket i Växjö och hans kollega Håkan Lindström, från Kalmar, som berättade om regelverket vid takskydd. Företagarna fick också veta vad inspektionen och facket kan hjälpa till med.

Mycket av tiden var avsatt till diskussioner.
– Något som bekymrar takföretagen är att de som försöker sköta skyddet, riskerar att bli utkonkurrerade av företag som är oseriösa, struntar i skydd och kan lämna ett lägre pris, berättar Sune Hall.
Men en tanke bakom sammankomsterna är just att så många företag som möjligt ska veta vilka regler som gäller och att alla ska få en insyn i vilket skydd de är skyldiga att ha.

Ett tiotal taktäckningsföretag, framförallt pappläggare, från Växjö, Kalmar och Blekinge deltog. Bland deltagarna fanns också skyddsombud.
– Vi har fått ett mycket positivt gensvar från företagarna. Målet är att det inte ska hända fler olyckor, fallolyckor har vi sett så det räcker, säger Thomas Sjögren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Takföretag ska bättra takskydd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig