info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Taket lyftes på plats med millimeterprecision

Under fredagsmorgonen lyftes den sista tackluckan på till Tele2 Arena i Stockholm. Måttanpassningen fick inte skilja sig mer än ett blyertsstreck.

Den sista av de åtta takluckorna som väger 160 ton styck lyftes på fredagens morgon på Tele2 Arena (Stockholmsarenan) av Peab vid Globenområdet i Stockholm. Måttanpassningen var tvungen att vara exakt, men det gick problemfritt på två timmar.

Luckorna kopplas samman till två takhalvor för att kunna öppna och stänga taket. Med 32 hjul som dras på räls ska processen bara ta 20 minuter. Syftet är att det både ska vara en utomhusstadion och en inomhusarena.
− När man öppnar hela taket är hela öppningen lika stor som spelplanen under. Alla på läktaren är skyddade, men spelplanen är helt öppen och fri, säger Helena Ågren, kommunikationschef på SGA Fastigheter AB som äger och förvaltar arenorna i området.

Skjutbara tak finns på en mängd arenor i världen. Trots det är det här taket speciellt.
− Det finns ju skjutbara tak, men det finns inte tak som klarar snölasten som den här ska göra. Sedan är det inga tvärgående balkar över spelplanen som kastar skuggor över planen om det är soligt, säger Helena Ågren.

Tele2 Arena ska stå klar till nästa sommar och bland annat ska det nu byggas en speciell perforerad plåtfasad.

Sebastian Danielsson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Taket lyftes på plats med millimeterprecision

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig