info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Takarbetare störtade 13 meter

Igår föll en 35-årig plåtslagaren drygt tre meter och bröt foten. Olyckan inträffade i Kungsbacka. I mitten på juni rasade en 32-årig takläggare 13 meter i Mölndal och fick svåra skador.

Den 35-årige plåtslagaren stod på en ställning och fäste takplåt med en bultpistol. Plötsligt ramlade han mellan ställningen och takfoten och landade på en betongplatta. Avståndet mellan takfoten och ställningen var 30 centimeter. Någon vägg var inte monterad på fastigheten.
– Hade väggen funnits hade olyckan antagligen inte inträffat, säger Jörgen Konradsson, arbetsmiljöinspektör i Göteborg. På insidan av ställningen saknades mellanliggare, något som nu kommer att monteras. Det ska NCC, som har samordningsansvar på arbetsplatsen, se till. Under fallet slog 35-åringen troligtvis ena foten i en träregel.
– Den var lite flisad. Han kom nog åt regeln och bröt foten, säger Jörgen Konradsson. Olyckan inträffade vid om- och tillbyggnad av en gymnasieskola i Kungsbacka.

I mitten på juni skadades en 32-årig takläggare allvarligt när han föll 13 meter från ett tak på en transformatorhall i Mölndal. Med hjälp av en kran hade en 900 kilo tung pall med takpapp lyfts upp på ett nylagt tak. Egentligen skulle pallen ha ställts så att den vilade på en takstol. Men takplåten var förskjuten och skarven låg inte över takstolen. 32-åringen trodde antagligen att den tunga pallen vilade mot takstolen, vilket inte var fallet.
– Den stod enbart på själva taket som hade en maxbelastning på 500 kilo per kvadratmeter. När också takläggaren ställde sig vid pallen gav takplåtens skruvar vika, säger Jörgen Konradsson.
32-åringen, pallen med takpapp och delar av taket föll 13 meter. Takläggaren bröt ena nyckelbenet, bröt flera ben i ena armen, fick ett jack i pannan och några mindre inre blödningar. Byggherre på arbetsplatsen var Svenska kraftnät och Wästbygg hade samordningsansvaret. Arbetsmiljöinspektionen i Göteborg är inte klar med sin utredning om olyckan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Takarbetare störtade 13 meter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig