info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tack för i år, vi ses igen 2016

Nu önskar vi god jul och tar ledigt från byggnadsarbetaren.wonderboys.se till efter helgerna. Men först låter vi Bodtomten dela ut utmärkelser för året som gått, så som "årets science fiction".

Bodtomten om årets …

… tillsammans är vi starka

När byggeleverna på Tullängsgymnasiet i Örebro skulle praktisera fick de för lite kläder och enbart lågskor trots att det var snö och kallt. Erik Jansson och Aidan Gribble samlade in 148 namnunderskrifter och krävde bättre grejer av rektorn. En rektor som snabbt fattade beslut om att byggeleverna i framtiden skulle få vinterkängor och varseljackor. I november prisades Erik och Aidan av LO för att ha utfört Årets fackliga hjältedåd.

… kortsiktigaste tänk

Erika Persson fick jobb som maskinförarlärling. Efter två veckor skickades hon hem på dagen av uppdragsgivaren NCC. Platschefen tyckte att hon jobbade för långsamt i förhållande till den kostnad NCC har för maskinen. Bolaget gjorde, som de uttrycker det själva, ”en reklamation” på den inköpta tjänsten. De reklamerade alltså en maskinförarlärling som hade 14 dagar i branschen, och som sedan lämnade den.

… konstigaste plank
Hos Skanska blev byggnadsarbetarna på en arbetsplats trötta på att två gånger varje vecka tvingas måla över allt klotter på planket som omgärdade bygget. Planket skulle vara blått! Basta! Ett jobb som tog fyra timmar varje gång. Men så upptäckte de en sak – den delen av planket som var utanför en tatueringssalong var målad med vacker graffiti och där var det ingen som klottrade.
Och som ett brev på posten kom en kille förbi och frågade om han fick måla Skanskas del av planket. Svaret blev ja och i samma veva försvann allt klotter.

… science fiction

Det finns som bekant bra och dåliga bakterier. En bra som är på gång är den som lagar betong. Tro det om du vill – men bakterien är snart på väg ut på marknaden. Bakterierna frodas i fuktig miljö med högt pH-värde. Precis en sådan miljö som det är inne i betongen. Tanken är att bakterierna blandas med en näringslösning och sprutas in i betongsprickor. Och väl där börjar de tillverka kristaller som påminner om marmor. Efter någon vecka är sprickan lagad.

… grattis
Vi känner honom alla. Med största säkerhet har vi umgåtts ett antal timmar genom åren. Allas vår Super Mario – rörmokaren som lanserades av spelföretaget Nintendo 1985. Han fyllde 30 år under sommaren, och vi säger ännu en gång; Grattis!

… det var på tiden

För första gången på marknaden – byggkläder för kvinnor som utgår från kvinnokroppen. Detta år 2015. Tidigare byggkläder som sålts har varit modeller som utgått från en man som sedan anpassats för kvinnor. En stilla fundering – undrar hur männen skulle reagera om de tvingades bära byggkläder som utgår från kvinnokroppar med smalare midja och bredare höfter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tack för i år, vi ses igen 2016

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig