info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Swepol-anställda blir uppsagda

Samtliga byggnadsarbetare på Swepol vid Borealis bygge i Stenungsund sägs upp. Entreprenören Pihl & Son ska garantera att deras löner ska betalas ut. Det står klart efter tisdagens möte. I samband med det gick de 40-talet polska arbetarna med i Byggnads för att få hjälp att driva sina krav.

Byggföretaget Swepol som hyr ut byggnadsarbetare vid Borealis fabriksbygge i Stenungsund har fått sitt kontrakt vid bygget uppsagt. Orsaken är att de inte skött sina åtaganden och det har fått deras uppdragsgivare, entreprenören Pihl & Son att säga upp kontraktet. Byggfacket har krävt att bolaget inte ska få vara kvar. De anställda har inte fått ut de löner de ska och bolaget har inte betalat in skatt. Dessutom har Swepol inte fullföljt sina åtaganden för att kunna teckna kollektivavtal.
Nu säger Swepol upp de cirka 40 polska arbetarna som jobbat vid anläggningen och dessa ska lämna bygget på lördag.
Men det har varit stor oro bland dem om de ska få ut sina löner.
Vid ett möte i Stenungsund på tisdagen framkom att den danska entreprenören Pihl & Son ska garantera att alla löner som fattas ska betalas ut. De anställda ska också få en månads betald uppsägningstid. Swepol saknar pengar att betala lönerna, istället är det  Pihl & Son som ska betala.

Men både facket och arbetarna, som nu är medlemmar i Byggnads, krävde skriftliga garantier om lönerna av Pihl & Son. I samband med mötet ville byggnadsarbetarna gå med i Byggnads, för att få hjälp att driva sina krav.
-Det var ett väldigt hätskt möte. Byggnadsarbetarna är otroligt besvikna på Swepol och Pihl & Son, säger Hans Stevander, regionalt skyddsombud på Bygg 12:an i Göteborg.
Under onsdagsförmiddagen hölls sedan förhandlingar om uppsägningar. Dessa förhandlingar är klara och resulterade i att Swepol sa upp alla sina anställda på grund av arbetsbrist. Därefter Pihl & Son levererat en skriftlig garanti för löneutbetalningar.
Byggnads kontrollerar just nu hur mycket pengar som ska utbetalas.
– Det är bra att vi kunde rädda pengarna. Men det är mycket tråkigt att arbetarna förlorar jobbet, säger Hans Stevander.
Byggfacket fortsätter nu sin granskning av Pihl & Sons underentreprenörer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Swepol-anställda blir uppsagda

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig