info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svetsarens jättesmäll – tvingas betala tillbaka livränta

Svetsaren var övertygad om att han hade rätt till livränta. Nu måste han betala tillbaka 226 000 kronor till Försäkringskassan.

OBS! Det är inte svetsaren på bilden som omnämns i artikeln. Foto: Mostphotos

Den idag 61-årige licenssvetsaren jobbade i byggbranschen, men skadade sig och fick därför livränta. Han började sedan att arbeta som lärare.

Enligt en utredning av Försäkringskassan har 61-åringen sedan 2012 haft så hög inkomst i arbetet som lärare att han inte längre gjort en inkomstförlust i förhållande till arbetet han skulle haft som svetsare.

Läs också Michael förlorade känseln i benen – ansågs kunna jobba: "Kravlade till bilen"

Mellan 2013 och 2018 fick han därför 450 000 kronor för mycket, enligt Försäkringskassan.

Svetsaren hävdar att han inte förstått att han själv har behövt meddela sin inkomstförändring och har trott att han har haft rätt till livränta. I en dom i Linköpings Förvaltningsrätt hänvisar svetsaren till Försäkringskassans beslut 2011, då han beviljades livränta.

Försäkringskassan bedöms genom sin passivitet, att man inte utrett och kontrollerat svetsarens rätt till livränta, ha bidragit till att pengarna felaktigt betalats ut under så lång tid. Därför dömer Förvaltningsrätten 61-åringen till att betala tillbaka en mindre summa, 226 000 kronor istället för 302 000 kronor som Försäkringskassan först krävde.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svetsarens jättesmäll – tvingas betala tillbaka livränta