info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Liknande ryggskada – olika bedömningar: "Regionala skillnader"

Förvaltningsrätterna på olika orter dömer olika när det gäller sjukförsäkringar.
– Det är problematiskt, säger Styrmir Olafsson på LO-TCO Rättsskydd.

"Det råder inga som helst tvivel om att det finns regionala skillnader för hur förvaltningsrätterna dömer i socialförsäkringsmål", säger Styrmir Olafsson. Foto: LO-TCO Rättsskydd/Mostphotos

Byggnadsarbetaren skrev nyligen om rörsvetsaren Michael Bergendahl, som är svårt skadad i ryggen efter år av tungt arbete i diken. Men trots läkarintyg om att skadan kommer från jobbet räknas inte hans problem som arbetsskada, efter en dom i förvaltningsrätten i Linköping. En försäkringsrådgivare ansåg nämligen att hans ryggproblem berodde på en ärftlig ryggsjukdom.

Ett fall som påminner mycket om Michaels är en 36-årig anläggningsarbetare som även han fått ryggproblem efter byggarbete.

Läs också Michael förlorade känseln i benen – ansågs kunna jobba: "Kravlade till bilen"

Här står också ord mot ord. Försäkringskassan har hävdat att det handlar om ”en icke arbetsrelaterad ryggsjukdom”. Men förvaltningsrätten i Malmö har här dömt till anläggarens fördel, vilket betyder att hans arbetsskada godkänns.

I en rapport från 2014 som Inspektionen för socialförsäkringen har gjort, slår man fast att möjligheten att få rätt i domstol varierar stort beroende på var man bor. Man ser en stor skillnad i ändringsfrekvens även mellan de tolv förvaltningsrätterna i landet. ”Resultatet av undersökningen tyder på att de huvudsakliga förklaringarna till skillnaderna i ändringsfrekvens ligger hos domstolarna. Förvaltningsrätterna har olika synsätt i flera frågor”, skriver man.

Styrmir Olafsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd, anser att skillnaderna som beskrivs i rapporten finns kvar i dag.

– Det råder inga som helst tvivel om att det finns regionala skillnader för hur förvaltningsrätterna dömer i socialförsäkringsmål, säger han.

Hur påverkar det er?

Läs också Tomas, 64 år: ”Jag blev uppsagd på grund av skadorna”

– Det är ett stort problem i vår verksamhet, eftersom vi företräder enskilda medlemmar. Då är det svårt att bedöma möjligheten att få framgång i ett ärende när vi inte vet hur mycket som beror på regionala skillnader.

Kan det bero på kunskapsbrist?

– Ja, arbetsskadeförsäkringen är en försäkring som allt mindre prövas i domstolarna. Så visst kan det vara så, att det finns en viss valhänthet hos domstolarna att hantera de här frågorna. Ett sätt att komma tillrätta med spretande domar är att överinstanserna meddelar fler prövningstillstånd för att skapa en mer enhetlig rättstillämpning.

Vad tycker du om att det ser ut så här?

– Det är problematiskt. Var man är folkbokförd borde inte vara en del av kriterierna som avgör om man får rätt till en förmån eller inte.

Läs också Efter chocken – nu får han plötsligt rätt till pengar

Christer Roos på Byggnads har varit ombud i flera socialförsäkringsmål och bekräftar Styrmir Olafssons bild av olikheterna.

– Det finns en skillnad mellan förvaltningsrätterna. Det är inte riktigt lika inför lagen som gäller, säger Christer Roos.

Vad anser du om det?

– Det är inte ett bra sätt ha det på. Men det där problemet finns hos Försäkringskassan också. Vi har ett ärende just nu med tre personer som har råkat ut för samma olycka och har samma skador. Två av dem har fått sjukpenning hela tiden, medan en av dem blev av med sjukpenningen för sex månader sedan.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Här finns fler om försäkringar: https://www.facebook.com/groups/765578573583917

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Liknande ryggskada – olika bedömningar: "Regionala skillnader"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig