info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter chocken – nu får han plötsligt rätt till pengar

Snickaren Andrzej Stasiwolak skadades svårt i en fallolycka men ställdes utan inkomst av Försäkringskassan. Nu har kassan fattat ett nytt beslut. Andzrej får livränta och en tryggad försörjning.

Andrzej Stasiwolak får nu rätt till livränta och försörjning efter olyckan då han föll fyra meter. Förs En bild från olycksdagen då han hämtades med helikopter. Foto: Margite Fransson och Privat

Andrzej Stasiwolak är mycket lättad när han nu fått beslutet om livränta i sin hand.

– Jag är väldigt, väldigt lycklig att det löst sig. Det har gått från i princip ingenting i försörjning till att jag nu fått en livränta att leva på, säger han.

Vi skrev i april om 60-årige snickaren Andrzej Stasiwolak. Då hade han varit utan inkomst i ett halvår, efter att Försäkringskassan plötsligt inte beviljat honom sjukpenning. Han är svårt skadad efter en byggolycka i Märsta, Stockholm, 2013.

Han föll fyra meter genom ett dåligt övertäckt schakt och fick bland annat skador på armar, kranium och flera revbensbrott. Han skadades i båda underarmarna, bröt handlederna. Värst är det med högerarmen och handen, som först felbehandlades och idag är stelopererad. Läkarintyg klassar den som ”i det närmaste obrukbar”.

Läs mer:
Svårt skadad tvingas till jobb: ”Fruktansvärd situation”

Men i flera omgångar har Försäkringskassan nekat honom sjukpenning och sagt att han kan jobba. Detta trots läkarintyg som visat på motsatsen.
Den senaste gången kassan drog in ersättningen var mellan oktober 2018 och april 2019. Byggnads har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten.

Försäkringskassan om skarpa kritiken: ”Kan klara arbete”

Samtidigt har ett ärende pågått parallellt, inom en annan avdelning på Försäkringskassan. Där har Andrzej sökt om livränta, en ersättning för förlorad arbetsförtjänst,  som arbetsskadade kan få. Och detta har Försäkringskassan nu beviljat Andrzej, retroaktivt från januari. För honom innebär det en stor lättnad och ett annat liv, där han inte behöver oroa sig för sin försörjning.

– Jag är nöjd med att jag och min läkare äntligen blivit trodda, säger han.

Han har tvingats låna av arbetskamrater för att hanka sig fram.

–Jag har redan lämnat tillbaka pengar till två av mina vänner och det känns underbart i hjärtat att kunna göra det, säger en påtagligt rörd Andrzej.

Byggnads Christer Roos är hans fackliga ombud och gläds åt att Andrzej har fått ett beslut som tryggar hans framtid.

– Det är ett förståndigt beslut som följer de skador som han har. Nu konstaterar man att han inte har någon arbetsförmåga på grund av sina skador.

Samtidigt pågår rättsfallet rörande den indragna sjukpenningen.

– Man ser att  försäkringskassans bedömningar slår väldigt olika. Det är ovanligt att man inte får rätt till sjukpenning men får rätt till livränta, säger han.

Krzysztof Romatowski, med lång erfarenhet av uppdrag inom Seko Tomteboda, har privat engagerat sig i Andrzejs fall och samarbetar med Christer Roos.

– Nu måste Andrzej få koppla av efter alla år som det varit upp och ner. Vi är glada men man är ju också förvånad över att han fått så olika beslut av Försäkringskassan, det är ju samma person, samma fakta. Frågan är vilka kriterier kassan har? Det var tack vare att han fick hjälp av Byggnads som han kunde han få rätt. Utan facket hade han inte haft en chans, säger Krzysztof Romatowski.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter chocken – nu får han plötsligt rätt till pengar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig