info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svetsare hjälpte släcka tunnelbrand

Plastsvetsaren Johan Petersen hjälpte räddningstjänsten att släcka branden i Södra länken-tunneln.

Ingen byggnadsarbetare befann sig i den del av Södra länken-tunneln där det började brinna igår morse.
– Det var en arbetsledare från Vägverket som åkte förbi och upptäckte rökutveckling, säger Ingvar Bergh, arbetsmiljöinspektör i Stockholm.

Larmet till SOS-alarm gick strax före klockan sju på morgonen. Johan Petersen var på väg ned i tunneln när han via kommunikationsradion hörde att det brann. En stund senare bad räddningstjänsten om Johan Petersens hjälp.
– Eftersom jag hittar där nere fick jag vara lite av expert, säger han.
Johan Petersen har under flera år jobbat med att svetsa skarvarna i det isoleringsmaterial som används i tunneltaket.
– Branden har antaligen startat i en värmekabel och spridit sig till isoleringen. Kabeln ser till att stuprör som transporterar bort vatten inte ska frysa, säger Ingvar Bergh.

Eftersom det brann ovanför de betongplattor som utgör tak i tunneln hade brandmännen svårt att bekämpa elden. Johan Petersen visade vilka serviceluckor som räddningstjänsten skulle använda. Genom att spruta in skum genom serviceluckorna kunde branden bekämpas. Också två betongarbetare hjälpte till med släckningsarbetet. De lånade ut den skylift som brandmännen behövde för att komma åt serviceluckorna.
– När branden var under kontroll kom räddningsledaren fram och tackade för min snabba och kunniga insats, säger Johan Petersen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svetsare hjälpte släcka tunnelbrand

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig