info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sveriges största ställningsföretag utkastat från fabrik

BillerudKorsnäs har brutit kontraktet med ställningsföretaget Libergs Sweden på kartongfabriken i Grums. Orsaken: Företaget sägs inte ha följt regler och rutiner för skydd och säkerhet.

Gruvön bryter underhållskontraktet ställningsföretaget. Anders Philipsen Englund är säkerhetschef Foto: .

Den 8 januari bröt BillerudKorsnäs Gruvön underhållskontraktet med ställningsföretaget Libergs Sweden, Sveriges största ställningsföretag, med cirka 180 anställda.

Anders Philipsen Englund är säkerhetschef på BillerudKorsnäs Gruvöns bruk.

Läs också Byggnads stämmer UE på åtta miljoner: "Omfattande fusk"

Varför bryter ni kontraktet?

– De leverantörer vi har som inte följer våra strikta säkerhetsregler kan inte arbeta på BillerudKorsnäs. Därför har vi från den åttonde januari sagt upp avtalet med vår leverantör av ställningsbyggnationer.

Vad är det som har hänt?

– Vår samlade bedömning är att entreprenören inte lever upp till de skydds- och säkerhetskrav vi har. Mer än så kommer vi inte att gå in på. Det är en sak mellan oss och leverantören. Men det är en samlad helhetsbedömning vi gjort och på BillerudKorsnäs sätter vi alltid säkerheten först.

Har det hänt olyckor på grund av denna entreprenör?

Läs också Gasutsläpp och tappad balk på kartongfabrik – ”Allvarliga tillbud”

– Nej, inte i det här specifika fallet.

Försvinner de från arbetsplatsen med omedelbar verkan?

– Jag vet inte exakt när de lämnar men det är inom en väldigt snar framtid. Vi har en ny leverantör som kommer in i nästa vecka.

Byggnadsarbetaren kontaktar Libergs Sweden, som bekräftat uppsägningen. En åtgärd som företagets vd Kjell Sundlin är mycket förvånad över.

– Vi har ju ett väldigt högt säkerhetstänk och vi kan själva inte förstå varför vi har blivit av med kontraktet. Vi har ett möte med Gruvön på torsdag och då kommer det förhoppningsvis att klaras upp allt. Då kommer jag att kunna berätta mer. Just nu vet inte vi vad som är orsaken.

Läs också Jobbar 50 meter upp – utan bygghiss

Libergs är anlitade sedan våren 2019 på ett kombinerat underhålls- och projektkontrakt för att bland annat göra olika typer av underhållsarbeten.
Kartongfabriken i Grums är klar men omgärdades under byggtiden med stora problem rörande arbetarnas villkor.  Något som bland annat resulterat i att Byggnads stämt slovakiska bolaget KS Building som var anlitat för att bygga ställning under utbyggnaden för kartongmaskinen.

Bolaget stämdes till Arbetsdomstolen för att systematiskt äventyrat de yrkesarbetandes hälsa genom att bland annat bryta mot arbetstidslagen och åsidosätta tecknade kollektivavtal på bygget. Byggnads kräver åtta miljoner kronor i skadestånd.

Läs mer här om stämningen:”Omfattande fusk”

Byggnads Jari Viitakangas har bevakat byggandet av fabriken och förhållandena vid Gruvön.

– Det har varit stora problem med de olika ställningsföretagen som varit här.  Det är bra om man verkligen tar itu med problemen men frågan är om det blir en verklig förändring på sikt. Jag tror inte det är sämre säkerhetsmässigt nu än när man byggde för två år sedan och frågan är varför man agerar nu. Det är i huvudsak samma personer som bygger ställning nu som då, säger han.

Varken BillerudKorsnäs eller Libergs Sweden vill idag kommentera detaljer rörande  bemanning.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sveriges största ställningsföretag utkastat från fabrik